leesfragment

De bloemen van Jan Siebelink

Ter gelegenheid van Jan Siebelinks tachtigste verjaardag verscheen er deze week bij De Bezige Bij een schitterende ode aan zijn stille plantenrijk, de ziel van Siebelinks schrijverschap. We laten je graag meegenieten van een paar fragmenten uit De bloemen van Jan Siebelink.

Viooltje

Hans en Margje stonden in de werkplaats. De geur van optrekkende mist kwam binnen. Hans zei dat he een prachtige dag ging worden. Margje vond het land, geel en blauw van de bedden violen, zó, langzaam kleurend, op z’n allermooist. Ze zag er niet ongelukkig uit. – Knielen op een bed violen (blz. 254)

Viooltje

Iris

Ze hadden net oog op de kassen, waarvan de muren door verzakking uit stand stonden. Cement liet los, uit diepe scheuren groeiden berk en vlier. Een uiteengevallen rietmat was van de ruiten geschoven, roeden waren doorgezakt, verf bladderde af en krulde op als een bosvaren die net boven de grond komt. Geld voor vernieuwing was er nooit geweest. Nevel steeg op van de aangelegde bedden en de composthopen. De primula veris bloeide overdadig. Door de nevel was een bed met gele en blauwe irissen onzichtbaar. – Knielen op een bed violen (blz. 410-411)

Iris

Cyclaam

‘Laat Mieras je meehelpen. Dieis bij de cyclamen aan ‘t werk.’ In het halfduister van de kas hing een rode gloed boven het tablet, en dichterbij werden de bloemen kleine rode lampjes, als de tentverlichting op de Pier. In deze broeikas stond een nieuwe variëteit, waarvan veel werd verwacht: een cyclaam met gekartelde bloemen. – Knielen op een bed violen (blz. 85-86)

Cyclaam

Herderstasje

Zuring kapseisde bijna, een bosje zilverpopulieren in een straal zon stond even in brand – brandend braambos-, het pikzwarte veenwater weerspiegelde de open muil van een verzonken wilg. Met het konijn tegen zich aan sprong hij van Dovenetel op Herderstasje en bereikte de vaste wal. – Knielen op een bed violen (blz. 31)

In het wonderschone, rijkgeïllustreerde De bloemen van Jan Siebelink zijn 109 planten en bloemen uit het schrijversuniversum van Jan Siebelink verzameld. Siebelink koos voor zijn unieke herbarium zelf de citaten, en hier en daar noteert hij nog een herinnering aan zijn vader. De notities zijn kleine juweeltjes die je tot diep in de plantenkassen brengen.

Herderstasje

Lees je graag meer? Bestel jouw exemplaar dan hier.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief