Wat gebeurt er als tante Sidonia plotseling omgetoverdwordt tot een ver familielid, het verwende nest AliceVan Stiffrycke, kleindochter van de Texaansemiljardair Byron Van Stiffrycke? En wat hebbeneen witte raaf en Krobbel, de afstammelinge van deheks Kovertol uit het album De Tuf-Tuf-Club, met deverdwijning te maken?


‘Ik werd prompt deklas uit gestuurd’


In De Vroem-Vroem-Club, na Cromini het tweede Suske en Wiske-hommagealbum van het gelegenheidsduo Yann (ook bekend als scenarist van Robbedoes, Marsupilami en Thorgal) en Gerben Valkema, word je onherroepelijk meegesleurd in een draaikolkavontuur vol magische wezens, rare vogels, gevaarlijke bandieten en rotte eieren. De Nederlandse stripauteur Gerben Valkema (1980) zette met Elsje een van de meest onweerstaanbare strippersonages ooit neer en kreeg dit jaar de Stripschapprijs 2021, maar wie waren de vijf mensen die een invloed op hem en zijn werk hadden? Valkema gaf meteen een lijstje en een verontschuldigend antwoord: ‘Helaas voor Munuera, Walt Kelly en Vandersteen, die omwille van die limiet van vijf buiten de boot vielen.’

Jan Kruis
Jan zag in mijn klungelige tienertekeningen iets (ik weet nog steeds niet wat), en gaf me de kans om als leerling tekenaar in zijn studio te beginnen. Een ontzettend aardige man, gul met zijn tijd en kennis. Ik heb zijn strips in Studio Jan Kruis tot in den treuren bestudeerd, en ik ben nog steeds ondersteboven van de vanzelfsprekendheid waarmee hij zijn figuren tot leven wekte.

Daan Jippes
Aan Daan de ondankbare taak om van dat jonge knulletje in de studio een echte tekenaar te maken. Alleen al daarvoor verdient hij een lintje, maar ook omdat hij het goede voorbeeld gaf.

Zelfs de virtuoze Jippes schetste zijn figuren nog steeds met basisvormpjes! Nou ja! Was dat niet voor amateurs? Ik kon zijn talent niet overnemen, maar zijn noeste werkhouding wel. Later, toen we een studio deelden, heb ik met grenzeloze bewondering gekeken hoe hij zijn Havankboeken tekende.

Tome & Janry
De eerste Robbedoes die ik las was De omeet van de Tijd, en ik was verkocht. T&J hebben een heerlijke balans tussen  speelsheid en ernst in hun boeken, en als ik het tekenwerk van Janry zie, word ik altijd blij. Hij liet zien dat tekenen ook gewoon erg leuk kan zijn, in plaats van de frustratie die ik bij mezelf kende. (Ik had ook voor Franquin kunnen kiezen, maar die leerde ik pas later kennen!)

Aimée de Jongh
Welke halve gare stopt er nu een succesvolle dagstrip om zich te wijden aan het onzekere bestaan van een graphic novelist?! Nou, Aimee dus. En ik ben blij dat ze het gedaan heeft, want ik kijk met plezier en bewondering naar wat ze voor elkaar krijgt. Een meesterlijke verteller, een indrukwekkende tekenaar, en veel te bescheiden.

Catherine Ypma
Mijn tekenlerares van de middelbare school, die iets in me zag en me aanmoedigde. Ik herinner me nog heel goed een les waarin ik niet wist hoe ik moest beginnen of wat ik wilde doen. Ik werd prompt de klas uit gestuurd! Niet als straf, maar om mijn hoofd leeg te maken moest ik een ommetje door de wijk maken. Super advies.

6 De Vroem-vroem club

Een geheimzinnige vogel, een witte raaf met een bolhoed op z’n kop en overmaatse schoenen aan de poten, vervangt een van de eieren uit Wiskes boodschappenmandje door een toverei. Wanneer tante Sidonia voor Jerom een omelet klaarmaakt, weerklinkt plots een luide knal. Waar ze stond te koken, ligt nu een klein meisje dat verdacht veel op haar lijkt. Het is niemand minder dan Alice Van Stiffrycke, de ontvoerde kleindochter van de Texaanse miljardair Byron Van Stiffrycke... Hiermee kondigt zich voor onze vrienden een avontuur aan vol magische wezens, gevaarlijke boeven, heksen en... rotte eieren!

€ 9,99