Van dit theatrale verhaal verscheen oorspronkelijk één plaat per week in het weekblad Kuifje, van 4 juli 1961 tot 4 september 1962.


Nadat hij in Kuifje in Tibet afrekende met het manicheïsme, blijft Hergé het principe van bewogen avonturen verder afbouwen, met een minimum aan intrige en een klassieke basis: één eenheid van tijd, plaats en ruimte.


Het thema van het album is een ironische verwijzing naar de opera La Gazza Ladra (De stelende ekster) van Rossini, maar Hergé maakt vooral van de gelegenheid gebruik om de spot te drijven met alle dwaasheden van het dagelijks leven. Onder meer de ongewenste effecten van beroemd zijn, botsende karakters, etnische vooroordelen en een gebrek aan tact moeten eraan geloven in een waar festival van misverstanden.

Casterman en Éditions Moulinsart sloegen de handen in elkaar voor een reconstructie van de eerste versie van dit verhaal, dat in 1961 door Hergé en zijn coloristen werd ingekleurd voor het weekblad Kuifje. In 1963 verscheen vervolgens het album met een aantal grafische aanpassingen en een nieuwe inkleuring. De eerste, authentieke inkleuring werd na 60 jaar van onder het stof gehaald en door de grafici van Éditions Moulinsart in ere hersteld. Dit nieuwe album schittert opnieuw in de even frisse kleuren van de toenmalige versie.

© Hergé/Tintinimaginatio 2023

De juwelen van Bianca Castafiore (originele versie uit het weekblad Kuifje)

Een Kuifje-klassieker, in de originele versie van het weekblad Kuifje! Begin jaren zestig is Hergé een gelukkig man. De avonturen van Kuifje zijn inmiddels in heel veel landen verkrijgbaar en de bekendheid van de geestelijke vader van de avontuurlijke reporter blijft alleen maar toenemen. In die periode laat hij de stripwereld een beetje los en gaat zijn interesse uit naar hedendaagse kunst. Als hij een nieuw scenario schrijft, stelt hij de codes, die hij zelf voor De avonturen van Kuifje heeft bepaald, in vraag. Met De juwelen van Bianca Castafiore levert hij zijn meest uit de band springende album af. ... lees meer Voor de definitieve editie – het album dat we allen kennen – verkrijgbaar was, werd een eerste versie van het verhaal in het weekblad Kuifje gepubliceerd. De originele platen van die versie lagen zestig jaar opgeborgen in zijn archief. Deze zijn nu, heel nauwkeurig en met de grootst mogelijke zorg, gerestaureerd, waardoor je De juwelen van Bianca Castafiore vandaag kunt lezen in de versie die in de periode 1961-1962 is verschenen, in het blad voor de jeugd van 7 tot 77 jaar. © Hergé/Tintinimaginatio 2023

€ 19,95