Een op de tien vrouwen heeft het, maar velen hebben er nog nooit over gehoord. Toch kan een vroege diagnose van endometriose veel pijn, leed en onbegrip vermijden. Dr. Jasper Verguts wil met het boek Endometriose herkennen en behandelen meer aandacht vragen voor het probleem én tegelijk patiënten een hart onder de riem steken.

Bij endometriose begint weefsel dat sterk lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder te groeien. Maar waarom rust er nog zo’n taboe op de ziekte? En waarom duurt het vaak zo lang voor de diagnose gesteld wordt en de patiëntes gehoord en geholpen worden?

Endometriose is niet onder één noemer te vatten, maar welke zijn eigenlijk de uiteenlopende klachten die je kunt herkennen, om zo snel mogelijk een diagnose en behandeling te krijgen? Hoe en waar kan de diagnose worden gesteld, en hoe maak je bijvoorbeeld je huisarts alert op de typische symptomen? Waar vind je endometriose-expertisecentra? En hoe kom je in contact met lotgenoten?

“Dat het gemiddeld zeven jaar duurt voordat een patiënte de diagnose endometriose krijgt, is ronduit schrijnend. Bij mij duurde het overigens vijftien jaar.” – Margot Petit, apotheker en ervaringsdeskundige

Welke behandelingen bestaan er, is er pijnmedicatie die helpt en wat zijn de laatste operatietechnieken? Maar ook: wat zijn de gevolgen van deze onzichtbare ziekte voor je relatie, je seksleven, je vruchtbaarheid, je kinderwens?

In Endometriose herkennen en behandelen kom je er alles over te weten. Prof. dr. Jasper Verguts geeft een heldere wetenschappelijke uitleg en doet, samen met vele patiëntes, een oproep voor meer ondersteuning van deze nog te vaak onbegrepen ziekte.

“Ik wil met dit boek endometriose op de maatschappelijke agenda zetten. In onze samenleving is de aandoening immers zwaar onderbelicht en onderschat. Het is ook de hoogste tijd om een einde te maken aan de mythe dat pijnlijke menstruaties normaal zijn, want dat zijn ze níét, nooit. Het is een gevaarlijke misvatting die leidt tot onder- en misdiagnose en die een levenslange stempel kan drukken op iemands persoonlijkheid.” – dr. Jasper Verguts

Endometriose herkennen en behandelen

Een op de tien vrouwen heeft het, maar velen hebben er nog nooit over gehoord. Toch kan een vroege diagnose van endometriose veel pijn, leed en onbegrip vermijden.   Bij endometriose begint weefsel dat sterk lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder te groeien. Maar waarom rust er nog zo’n taboe op de ziekte? En waarom duurt het vaak zo lang voor de diagnose gesteld wordt en de patiëntes gehoord en geholpen worden? Endometriose is niet onder één noemer te vatten, maar welke zijn eigenlijk de uiteenlopende klachten die je kunt herkennen, om zo snel mogelijk een diagnose en behandeling te ... lees meer krijgen? Hoe en waar kan de diagnose worden gesteld, en hoe maak je bijvoorbeeld je huisarts alert op de typische symptomen? Waar vind je endometrioseexpertisecentra? En hoe kom je in contact met lotgenoten? Welke behandelingen bestaan er, is er pijnmedicatie die helpt en wat zijn de laatste operatietechnieken? Maar ook: wat zijn de gevolgen van deze onzichtbare ziekte voor je relatie, je seksleven, je vruchtbaarheid, je kinderwens?  In dit boek kom je er alles over te weten. Prof. dr. Jasper Verguts geeft een heldere wetenschappelijke uitleg en doet, samen met vele patiëntes, een oproep voor meer ondersteuning van deze nog te vaak onbegrepen ziekte.   Met een voorwoord van Margot Petit, apotheker en ervaringsdeskundige.

€ 23,99

Prof. dr. Jasper Verguts

Prof. dr. Jasper Verguts is gynaecoloog in het Jessa-ziekenhuis te Hasselt, waar hij een expertisecentrum voor endometriose leidt.