De feestdagen staan voor de deur. Dat betekent dat we binnenkort samen genieten van heerlijke maaltijden met de hele familie. Misschien is een nichtje wel glutenintolerant? Of heb je een vegan nonkel? Geen nood: dankzij de recepten uit Hoe maak je alles glutenvrij? en Veggie of vegan, lekker simpel wordt een diner op maat een fluitje van een cent.

Aperitiefhapje: glutenvrije vleespasteitjes uit  Hoe maak je alles glutenvrij?

 

 
Ingrediënten (voor 4 stuks)

– 1 portie glutenvrij bladerdeeg 
– 1 ei losgeklopt
– 250 g entrecote
– 1 el plantaardige olie
– 1 el glutenvrije bloem
– 2 dl glutenvrije runderbouillon
– 1/4 tl gravy browning sauce (HP sauce) of glutenvrije worcestersaus
– 1/4 tl zwarte peper

 
Bereiding 

Bereid eerst de vulling. Snijd de entrecote met een scherp mes in stukjes van 2×1 cm. Verhit de plantaardige olie in een grote pan op matig vuur en bak de stukjes vlees rondom lichtbruin. Roer de bloem erdoor tot het vlees er gelijkmatig mee bedekt is. Voeg de bouillon, de browning sauce en zwarte peper toe. Breng alles aan de kook en laat het tot een dikke saus binden. Zet het vuur uit en laat de vulling even afkoelen.

Verwarm de over voor op 200-220 graden. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier.

Leg het deeg op een groot vel bakpapier. Halveer het en wikkel een helft in plasticfolie; leg deze in de koelkast terwijl je de andere helft uitrolt tot een grote rechthoek van 20×30 cm en 2 mm dik. Snijd de rechthoek in vier kleinere van 15×10 cm (je hebt er twee per pasteitje nodig). Bestrijk de randen van de rechthoeken met losgeklopt ei. 

Schep midden op twee van de rechthoeken een flinke eetlepel vulling. Leg de andere rechthoeken erop, zodat je twee pakketjes krijgt. Druk de randen stevig op elkaar en gebruik een vork om de randen te verzegelen. Kerf met een scherp mes vier tot zes lijnen diagonaal over de bovenkant van elk pasteitje op de beklede bakplaat.

Doe hetzelfde met de rest van het deeg en de vulling. Bak alle pasteitjes in 20 minuten goudbruin, haal ze uit de oven en eet ze warm.

 
Meer glutenvrije recepten? Bestel hier jouw exemplaar van het boek!

Aperitiefhapje: crispy bloemkoolroosjes met kruidige tartaarsaus uit  Veggie of vegan, lekker simpel

 
 
Ingrediënten (voor 6 personen)
 
Voor de bloemkoolroosjes

– 12 bloemkoolroosjes
– 1 ei of 4 eetlepels bloem + 1 dl water
– 1 eetlepel citroensap
– 50 g paneermeel
– 2 eetlepels sesamzaad
– 1 eetlepel tijm
– 1 koffielepel chilivlokjes
– 1/2 koffielepel zout
– frituurolie

 
Voor de tartaarsaus

– 100 g bloemkool
– 2,5 dl mayonaise of veganaise
– 2 koffielepels dragon
– 3 eetlepels gehakte peterselie
– 3 augurkjes, in kleine stukjes
– 16 zure zilveruitjes, in tweeën
– peper en zout

 
Bereiding

Maak eerst de tartaarsaus. Verdeel de bloemkool in kleine roosjes en kook ze in 2 minuten beetgaar. Giet ze af en laat ze afkoelen. 

Snijd of hak de bloemkoolroosjes in nog kleinere stukjes. Roer de stukjes bloemkool, augurk en zilverui door de mayonaise of veganaise en voeg de peterselie en dragon toe. Breng op smaak met peper en zout. 

Maak nu de bloemkoolroosjes. Verwarm de frituurolie op 170 °C.

Roer het ei los en meng het citroensap erdoor samen met een snufje zout. Vermeng de bloem met het water, het citroensap en een snufje zout. Vermeng het paneermeel met sesamzaad, tijm, chilivlokjes en zout.

Haal de bloemkoolroosjes een voor een door het ei of bloempapje en vervolgens door het paneermeel. Frituur ze 2 minuten zodat ze goudbruin kleuren.

 
Meer recepten? Bestel hier jouw exemplaar van het boek!

Hoe maak je alles glutenvrij

Hoe maak je alles glutenvrij is het eerste kookboek dat je laat zien hoe je alles wat je wilt eten glutenvrij kunt bereiden zonder smaakverlies. Waarom zou je je moeten beperken tot soepen, salades en fruit als je intolerant of allergisch bent voor gluten? Waarom zou je moeten leren leven met het idee dat je nooit meer je lievelingsrecept kunt eten? Want waar je natuurlijk echt zin in hebt, zijn gerechten waarvan je denkt dat je ze niet meer mag eten.   Bestsellerauteur en instagrammer Becky Excell legde zich tien jaar geleden volledig toe op het ontwikkelen van glutenvrije recepten. ... lees meer Het vervangen van ingrediënten door glutenvrije ingrediënten was altijd een teleurstelling. Dé geheime formule om dezelfde smaaksensatie te krijgen is het volledig her denken van het recept, van begin tot eind. En dat deed Becky voor de meer dan 100 recepten in dit kookboek. Van stokbrood tot pizza, van boerenbrood tot focaccia, van kipnuggets tot pad thai, van muffins tot cheesecake, met lactosevrije, vegetarische, vegan en low FODMAP-opties.

€ 24,99

Hoe bak je alles glutenvrij

Hoe bak je alles glutenvrij is het eerste bakboek dat jouw keuken omtovert tot een glutenvrije bakkerij waarin je al die zoete en hartige lekkernijen kunt maken waarvan je dacht dat je ze nooit meer zou kunnen eten.   Moet je glutenvrij eten, maar verlang je enorm naar knapperig vers brood, luchtige cakes, verrukkelijk gebak of een lekkere quiche of pizza? Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt er in dit boek een recept voor: van meergranenbrood tot pitabroodjes en biscotti, van citroen-meringuetaart tot smeuïge brownies, van redvelvetcupcakes tot alle mogelijke soorten donuts (inclusief zuivelvrije, vegetarische, veganistische en FODMAP-arme ... lees meer opties).   Bovendien geeft Becky Excell je talloze tips en adviezen over hoe je werkelijk alles glutenvrij kunt bakken, en het allermooiste is dat niemand ooit zal merken dat jouw baksels glutenvrij zijn.

€ 24,99

Veggie of vegan, lekker simpel

In Veggie of Vegan, lekker simpel vind je meer dan 70 recepten die vlot te maken zijn. Niet ingewikkeld, niet tijdrovend, met makkelijk verkrijgbare ingrediënten én alle geïllustreerd met heerlijke foto’ s van Heikki Verdurme. Er zit van alles wat in! Fingerfood en gezonde fastfood, met leuke variaties op bekende recepten zoals nacho’s, ceviche, döner kebab of panini. En ook comfortfood, in alle smaken. Mediterraan getint, zoals blitse lasagne of zuiders gevulde aubergine. Met een Aziatische touch, zoals Japanse ramen of Indiase groentecurry. Of klassiek, met originele recepten voor de herfst en winter, zoals gevulde butternut, paddenstoelenflapjes of waterzooi. Wil ... lees meer je daarna nog een toetje? Dan maak je in een wip een onweerstaanbare chocolademoussetaart of een verleidelijke île flottante aux fraises. Allemaal lekker simpel! Dit boek heeft nog iets bijzonders: elk recept waarin zuivel gebruikt wordt, krijgt een evenwaardige vegan tegenhanger. Zo heb je telkens de keuze welke versie je maakt: vertrouwd veggie of avontuurlijk vegan.

€ 15,00