Met ‘De drie geesten van Kerst’ vertelt Jommeke zijn eigen versie van de klassieke kerstvertelling van Charles Dickens uit 1843. Anderhalve eeuw later spreekt het verhaal van de Britse schrijver nog steeds tot de verbeelding en is het ontelbaar keren verfilmd, verstript of bewerkt voor televisie, musical of theater. Wij zetten de leukste adaptaties op een rijtje.

‘A Christmas Carol’ vertelt het verhaal van Ebenezer Scrooge, een oude en verbitterde vrek die in de nacht voor Kerstmis bezoek krijgt van drie geesten (die van zijn verleden, zijn heden en zijn toekomst) en daardoor tot inkeer komt. Het boek verscheen op 19 december 1843 en was reeds uitverkocht op de 22ste. Het boek groeide in korte tijd uit tot een klassieker en inspireert tot vandaag nog verschillende cultuurmakers.

Een geestig bezoekje

Stripauteur Kristof Berte geeft zo zijn eigen draai aan het klassieke kerstverhaal. In de strip is het de nieuwe baas van Teofiel die de vrek mag spelen. Hij verplicht Teofiel om op kerstdag te werken. Jommeke gelooft zijn oren niet en wil er alles aan doen om zijn papa bij hem te hebben met Kerstmis. Wanneer hij vaststelt dat er met de nukkige baas niet te praten valt, haalt hij inspiratie uit de kerstvertelling die hij net gelezen heeft. Samen met Filiberke en de Miekes gaan ze de man een ‘geestig’ nachtelijk bezoekje brengen…

Scrooge op het witte doek

In De Disney-film ‘A Christmas Carol’ (2009) speelt Jim Carrey niet alleen de rol van Scrooge, maar kruipt hij ook in de huid van de drie geesten. Leuk detail: Jim Carrey speelt ook de hoofdrol in ‘The Grinch’ (2000), een populaire kerstfilm gebaseerd op een andere kerstklassieker uit 1957 van Dr. Seuss. In 2018 kon je in de bioscoop ook naar een animatiefilm van ‘The Grinch’ gaan kijken.  

Al een beetje ouder, maar nog steeds ontzettend grappig is ‘Scrooged’ uit 1988 met Bill Murray als de steenrijke en egoïstische televisiebaas Frank Cross die een tv-adaptatie van Dickens’ kerstklassieker wil maken.

Ideaal kijkvoer voor een gezellige avond voor de buis met Kerst!

Een harde zakenvrouw

‘A Christmas Carol’ (2022) is een prachtige graphic novel van José-Luis Munuera waarin de stripmaker het personage van Scrooge vervrouwelijkt. De gierige misantroop Ebenezer Scrooge is vervangen door de harde zakenvrouw Elizabeth Scrooge, maar ook zij krijgt bezoek van de drie spoken die haar doen beseffen dat naastenliefde het hoogste goed is.

Dagobert Duck

Dagobert Duck is losjes gebaseerd op het personage van Scrooge. Zijn oorspronkelijke Engelse naam is Scrooge McDuck. De naam McDuck is een verwijzing naar Dagoberts Schotse afkomst. Stripmaker Carl Barks koos ervoor om Dagobert uit Schotland te laten komen vanwege de spreekwoordelijke zuinigheid van de Schotten. Hoewel zijn zuinigheid als zijn meest benadrukte eigenschap geldt, toont hij ook een verregaande toewijding om zijn neefjes Kwik, Kwek en Kwak te beschermen.

Musicalster

Dit najaar kruipt Lucas Van den Eynde in de huid van Scrooge voor een nieuwe, volledig Vlaamse musical.  “Ik heb geen seconde getwijfeld toen de vraag kwam. ‘A Christmas Carol’ staat zeer hoog in mijn lijstje van favoriete kerstverhalen en Scrooge is een tot de verbeelding sprekend personage”, vertelt de acteur. “Een karakter waarin je als acteur bovendien veel verschillende facetten kan tonen.”

In 2019 kroop Warre Borgmans ook al in de huid van Scrooge voor een Vlaamse musical.

318 De drie geesten van Kerst

Teofiel zit in zak en as! Hij heeft een nieuwe baas op het werk die hem verplicht om op kerstdag te werken. Jommeke gelooft zijn oren niet en wil er alles aan doen om zijn papa bij hem te hebben met Kerstmis. Wanneer hij vaststelt dat er met de nukkige baas niet te praten valt, haalt hij inspiratie uit de kerstvertelling die hij net gelezen heeft. Samen met Filiberke en de Miekes gaan ze de man een “geestig” nachtelijk bezoekje brengen…

€ 7,99