Een tuin aan de Elbe is het fascinerende verhaal van een moedige, wilskrachtige vrouw die ondanks moeilijke tijden haar droom van een tuin aan de Elbe waarmaakte.

Marion Lagoda baseerde haar hoofdpersonage op Else Hoffa, die de eerste hoofdtuinier van Duitsland was. Zij creëerde de Romeinse tuin in Hamburg-Blankenese, die nog steeds te bezoeken is. Maar wie was Else Hoffa nu eigenlijk?

Een ode aan Else Hoffa

Else Hoffa (1885-1964) was van jongs af aan gefascineerd door de tuin. Dat kwam onder andere door haar vader, die een kwekerij had. Tegen zijn wil begon ze in 1908 aan een opleiding tot tuinier. In april 1913 trad Else Hoffa in dienst bij de Joodse Max Warburg, die het landgoed Kösterberg in Blankenese van zijn vader geërfd had. Hij liet er een statig landhuis bouwen en Hoffa, die bevriend was met Max Warburgs vrouw Alice, kreeg de leiding over twaalf tuinmannen en vijf studenten. Else Hoffa was toen achtentwintig en de eerste vrouwelijke hoofdtuinier van Duitsland.

Gedurende de 25 jaar die volgden, legde zij een prachtige tuin aan de Elbe aan. Haar Romeinse tuin was in 1924 gereed. In 1938 emigreerde Hoffa, die Joodse voorouders had, vanwege de oorlogsdreiging in Duitsland naar Engeland. Daar werkte ze als tuinier, onder andere bij een landhuis in Oxfordshire en in de Royal Botanic Gardens in Londen. In 1946 werkte ze als hoofdtuinier in Coventry, waar ze de Lady Herbet’s Garden beheerde. In 1956 ging Else Hoffa met pensioen en keerde zij een jaar later nog eenmaal terug naar Hamburg om haar Romeinse tuin nog een keer te zien. 

De tuin wordt momenteel beheerd door de stad Hamburg en is een historische trekpleister. De ‘Römischer garden‘ krijgt dan ook dagelijks vele bezoekers. 

Tuinjournaliste Marion Lagoda ontdekte de Romeinse tuin ooit per toeval. Ze hoorde voor het eerst over Else Hoffa bij het honderdjarige bestaan van de tuin in 2013. Omdat er weinig over Hoffa bekend is, besloot Lagoda om nu eens geen non-fictieboek, maar voor het eerst een roman te schrijven. Lagoda beschrijft dit in een interview met NDR Kultur: ‘Er was nergens een artikel of een boek over haar te vinden. Ik vond dat best vreemd, vooral omdat zij de eerste vrouwelijke hoofdtuinier in Duitsland was, en eigenlijk een pionier op dit gebied.’

De tuin wordt momenteel beheerd door de stad Hamburg en is een historische trekpleister. De ‘Römischer garden‘ krijgt dan ook dagelijks vele bezoekers. Een tuin aan de Elbe is een ode aan Else Hoffa. Auteur Marion Lagoda wilde deze pionier graag herdenken en tot leven wekken in een roman.

Over het boek

Een tuin aan de Elbe

Hamburg, 1913. Als Hedda haar baan als hoofdtuinier bij de Joodse bankiersfamilie Clarenburg inneemt, heeft ze het niet makkelijk. Ze is de eerste vrouw die deze functie bekleedt op het parkachtige terrein boven de Elbe en wordt dan ook argwanend bekeken door haar uitsluitend mannelijke collega’s. Niet alleen haar mentale doorzettingsvermogen wordt op de proef gesteld, maar ook fysiek wordt er veel van haar gevraagd op het enorme landgoed. Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, en de middelen schaarser worden, slaagt Hedda er door haar vindingrijkheid toch in om haar tuiniersdroom te realiseren. Maar als de tijden in de jaren dertig ... lees meer duisterder worden, komen zowel Hedda, die Joodse voorouders heeft, als de familie Clarenburg in gevaar.

€ 25,99

Over de auteur

Marion Lagoda

Marion Lagoda groeide op in het Bergse Land. Ze werkte lang als journalist en specialiseerde zich in natuur en tuinen. Ze is auteur van talrijke tuinboeken en schrijft tuinverslagen voor verschillende tijdschriften. Een tuin aan de Elbe is haar debuutroman.