Op 13 september 2022 verschijnt Op zoek naar mijn vader van Pere Cervantes, een onweerstaanbare historische roman tegen de achtergrond van naoorlogs Barcelona. In Spanje werd het boek direct na verschijnen een bestseller; inmiddels zijn er daar al meer dan 45.000 exemplaren verkocht.

Hoe zou je de plot van Op zoek naar mijn vader in enkele zinnen samenvatten?

Een nostalgische en emotionele thriller waarin een kind onder de 12 getuige is van een misdaad die te maken heeft met de nazi-kolonie die in Barcelona woont onder bescherming van Franco en de republikeinen. Een verhaal waarin de onvoorwaardelijke liefde van een moeder voor haar enige zoon (een overlevende van de Spaanse Burgeroorlog), het belang van de rol van bioscopen in de stad Barcelona en de rol van vrouwen in een oorlog, de fundamentele basis zijn voor het verhaal.

Wat is de inspiratiebron voor dit boek?

De rol van vrouwen in een oorlog. Terwijl de mannen bezig zijn met vernietigen, zijn de vrouwen bezig met de wederopbouw, van gezinnen en steden.

Kun je iets meer vertellen over je hoofdpersonage, de twaalfjarige Nil Roig? Wat betekent hij voor je?

Nil Roig is een 12-jarige jongen die van cinema houdt boven alles. In de bioscopen van zijn buurt kan hij naar andere plaatsen reizen en dromen van een heel andere werkelijkheid. Kortom, bioscoop als toevluchtsoord tegen de moeilijkheden van zijn leven. Voor mij spiegelt hij in detail hoe een oorlogsoverlevende opgroeit, welke manieren hij gebruikt om het verlies van een zus en de afwezigheid van een vader op zijn jonge leeftijd te verwerken. Hij is behoorlijk veerkrachtig.

Op zoek naar mijn vader is een historische roman over de Franco-periode. Waarom heb je er voor gekozen om over deze periode te schrijven?

Ik heb dit moment in de geschiedenis van Spanje gekozen om de misdaden en gruweldaden die gebeuren na de oorlog te kunnen weerspiegelen. Een tijd waarin de verliezer van de strijd zich vreselijk voelde. Daarnaast biedt het Barcelona van de jaren veertig een decor vol vertelmogelijkheden.

Een ander thema in het boek is de liefde voor de bioscoop. Is dit een persoonlijke interesse van je?

Met het schrijven van deze roman wilde ik een hommage brengen aan de bioscoop in de literatuur. In vijandige tijden moeten we allemaal onze toevlucht nemen tot kunst. Momenteel doen we het met digitale platforms en boeken in hun verschillende formaten. In het Barcelona van de jaren veertig, midden in de oorlog, waren de buurtbioscopen echte toevluchtsoorden waar men de greep van de realiteit voor een paar uur kon ontwijken.

Wat zou je graag willen zeggen aan je Vlaamse lezers? 

Ik wil mijn oneindige dankbaarheid uitspreken dat mijn roman in het Nederlands is vertaald, een droom die uitkomt, en ik wens met heel mijn hart dat de roman de ziel van de Vlaamse lezers weet te raken.

Bekijk het boek: 

Op zoek naar mijn vader

Barcelona, 1945. De twaalfjarige Nil Roig brengt zijn dagen door met het op zijn fiets vervoeren van filmspoelen van de ene naar de andere bioscoop. Zijn droom is ooit zelf filmoperateur te worden.
Op de dag dat hij dertien jaar wordt, is hij in het trappenhuis bij zijn woning getuige van een moord. Nadat de moordenaar heeft gedreigd hem ook te doden als hij zijn mond voorbijpraat, geeft het stervende slachtoffer Nil een mysterieus en naar later blijkt uiterst zeldzaam verzamelplaatje met de foto van een vooroorlogse filmacteur. Hij fluistert de jongen een naam toe: David. Dat is ook de ... lees meer naam van Nils vader, die verdween op de dag dat Barcelona bezet werd door de regering van Franco.
Nil gaat op zoek naar de waarheid achter zijn vaders verdwijning en achter het mysterieuze filmplaatje. Een zoektocht waarvoor hij een hoge prijs zal moeten betalen.

€ 24,99

Deze vind je misschien ook leuk: 

De schaduw van de wind

In het oude centrum van Barcelona ligt het Kerkhof der Vergeten Boeken. Hoofdpersoon Daniel Sempere wordt door zijn vader, weduwnaar en boekhandelaar, meergenomen naar de geheimzinnige, verborgen wereld van verhalen. Vanaf dat moment neem Daniels leven een wending die hij niet had kunnen voorzien. Hij mag een boek uitzoeken en kiest De schaduw van de wind, geschreven voor een zekere Julián Carax. Het boek laat hem niet meer los, ook al schudt de wereld tijdens het grauwe Franco-regime om hem heen op zijn grondvesten. Hij wil alles weten over het boek en de schrijver . En merkwaardigerwijs lijken alle ... lees meer mensen die hij ontmoet, ook de vrouwen op wie hij verliefd wordt, deel uit te maken van het grote spel waarvan het boek het middelpunt vormt.

€ 22,99

Marina

Vijftien jaar later is de herinnering aan die dag bij mij teruggekomen. Ik heb de jongen gezien die in de nevel van station Francia ronddoolde en de naam van Marina lichtte opnieuw op als een verse wond. Allemaal bewaren we een geheim op de zolder van de ziel, achter slot en grendel. Dit is het mijne.

In mei 1980 verdwijnt de 15-jarige Oscar Drai plotseling van school in de oude stad van Barcelona. Zeven dagen en nachten weet niemand waar hij uithangt …

Zijn verhaal begint in het oude stadshart van Barcelona, waar hij Marina en haar vader ... lees meer Germán Blau, een portretschilder, ontmoet. Marina neemt Oscar mee naar een kerkhof, om getuige te zijn van een macaber ritueel dat elke vierde zondag van de maand plaatsvindt. Precies om tien uur ’s ochtends verschijnt een koets, getrokken door zwarte paarden. Er stapt een vrouw uit, in het zwart gekleed, haar gezicht gesluierd, met in haar gehandschoende handen één enkele roos. Ze loopt naar een grafsteen die geen naam vermeldt, maar waarop alleen een mysterieuze afbeelding van een zwarte vlinder met opengeslagen vleugels te zien is.

Als Oscar en Marina besluiten haar te achtervolgen, begint een reis die hen naar de hoogtepunten van een vergeten, naoorlogs Barcelona leidt, een wereld vol aristocraten en actrices, uitvinders en magnaten, en een duister geheim dat op hen wacht in het mysterieuze labyrint onder de straten van de stad.

€ 10,99

1 De stilte van de witte stad

Tasio Ortiz de Zárate is een briljante archeoloog die twintig jaar geleden werd veroordeeld voor een reeks bizarre moorden in het rustige stadje Vitoria. Hij staat op het punt voor het eerst de gevangenis te verlaten, als de misdaden weer beginnen: in de kathedraal van Vitoria wordt een jong stelletje gevonden: naakt en om het leven gekomen door bijensteken in hun keel. Niet veel later wordt in de Casa del Cordón, een bekend middeleeuws gebouw in de stad, een ander koppel vermoord. De jonge inspecteur en profiler Unai López de Ayala – beter bekend als Kraken – wil niets ... lees meer liever dan meer moorden voorkomen, maar een recente tragedie in zijn eigen leven maakt het hem moeilijk om deze zaak te behandelen als alle andere. Zijn onorthodoxe werkmethode wekt bovendien ergernis bij zijn baas. De tijd begint te dringen en de dreiging wordt alsmaar sterker: wie volgt?

€ 15,00

2 De riten van het water

Inspecteur en profiler Unai López de Ayala krijgt het vreselijke nieuws dat zijn ex-vriendin, Ana Belén Liaño, vermoord is aangetroffen. Ze was zwanger, en is op een 2600 jaar oude, rituele manier gedood.
Unai moet tegelijkertijd een moordenaar zien te stoppen die de Riten van het Water imiteert op historische plekken in Baskenland en Cantabrië – en waarvan alle slachtoffers zwanger blijken te zijn.
Commissaris Alba Díaz de Salvatierra is zwanger, maar haar stilzwijgen brengt haar in gevaar. Als Unai de vader is, zoals wel wordt beweerd, zal ook Alba zich binnenkort bevinden op de lijst van vrouwen die bedreigd ... lees meer worden door de Riten van het Water…

€ 15,00

3 De heren van de tijd

Vitoria, 2019. De roman De heren van de tijd, die zich afspeelt in de Middeleeuwen, is een groot succes. Hij verschijnt onder het mysterieuze pseudoniem Diego Veilaz.

Vitoria, 1192. De legendarische graaf Diago Vela komt thuis na een missie van twee jaar, hem opgedragen door de koning. Hij treft zijn broer aan, getrouwd met de vrouw die ooit zíjn bruid was.

In het heden krijgt Unai López de Ayala te maken met een reeks gruwelijke moorden, identiek aan beschrijvingen in De heren van de tijd. Zijn onderzoek leidt naar de toren van Nograro, een fort dat al eeuwen ... lees meer bewoond wordt door dezelfde familie. Gaandeweg vindt Unai in De heren van de tijd allerlei overeenkomsten met zijn eigen verleden. En deze ontdekking zal voor hem en zijn familie alles veranderen.

‘Klinkt als een thriller. Is ook een thriller. Maar meer dan dat is het een inwijding in de “witte stad” en haar omgeving vol legendes en cultureel erfgoed.’ – Het Parool

€ 15,00

4 Het zwarte boek van de uren

Vitoria, 2022. Voormalig inspecteur Unai López de Ayala – alias Kraken – krijgt een anoniem telefoontje dat alles wat hij weet over zijn familie zal veranderen. Hij heeft een week de tijd om het legendarische Zwarte boek van de uren te vinden, een exclusief bibliografisch juweel, en dan zal zijn moeder niet sterven. Zijn moeder, die al tientallen jaren op het kerkhof rust. Hoe is dit mogelijk? Er volgt een race tegen de klok tussen Vitoria en Madrid om het belangrijkste criminele profiel van zijn leven te maken, een profiel dat het verleden voor altijd kan veranderen.

Wat als ... lees meer je moeder de grootste vervalser van oude boeken aller tijden was?

€ 22,99