In 2020 wordt 250 jaar Beethoven gevierd. Beethovenkenner Jan Caeyers en De Bezige Bij brengen daarom een geheel herziene editie van Beethoven. Een biografie. Vorige week zondag sprak Caeyers er over tijdens een uitzending van Touché op Radio 1.

Beethoven. Een biografie

Ludwig Van Beethoven wordt beschouwd als een van de grootste componisten aller tijden en is nog altijd uiterst populair. In 2020 is het precies 250 jaar geleden dat Beethoven werd geboren. Ter gelegenheid hiervan verschijnt de herziene editie van Jan Caeyers‘ fenomenale biografie. Beethoven wordt wereldwijd beschouwd als het standaardwerk op het gebied van de beroemde componist en zijn leven.

Caeyers portretteert Beethoven als geniaal componist, maar gaat ook in op zijn uiterst gecompliceerde en getourmenteerde persoonlijkheid. De feiten uit het leven van Beethoven – zijn sombere jeugd, zijn sterk wisselende stemmingen, zijn verlangens, zijn relaties en conflicten met familie en vrienden, zijn verhouding met de ‘onsterfelijke geliefde’, het drama van zijn doofheid – worden verbonden met zijn werk. Caeyers besteedt bovendien ruim aandacht aan de historische context, de politieke verwikkelingen binnen het Europa van eind achttiende, begin negentiende eeuw waarin Beethoven leefde, en hij gaat helder in op zijn muziek, die met de jaren complexer en eigenzinniger werd.

Touché op Radio 1

Afgelopen zondag was Caeyers te gast bij Friedl’ Lesage op Radio 1. Hij sprak er natuurlijk over de herziene Beethoven-biografie, maar ook over aandacht voor muziekonderwijs in België, zijn vertrek bij de Beethovenacademie en muziek tijdens zijn eigen jeugd.

De volledige uitzending van Touché luister je hier terug.

Le Concert Olympique in de Singel

Op zondag 8 december 2019 vindt in de Singel ‘Le Concert Olympique‘ plaats, onder leiding van Caeyers. Een fantastisch programma met drieënhalf uur meesterlijke muziek.

Voor meer info en tickets: www.desingel.be.

Beethoven

€ 40,99

Jan Caeyers

Jan Caeyers is dirigent en musicoloog. Hij studeerde en werkte vele jaren in Wenen, en specialiseerde zich in de achttiende- en vroegnegentiende-eeuwse muziek. Met de door hem opgerichte Beethoven Academie trad hij op in de belangrijkste concertzalen van Europa. Daarnaast is hij gastdirigent bij diverse orkesten en operahuizen. Hij doceert aan de Universiteit van Leuven en wordt internationaal beschouwd als een van de grootste Beethovenspecialisten. Foto (c) Marco Borggreve