Er zijn weer dinosaurussen! Paleontologen droomden ervan, en wetenschappers zijn erin geslaagd: er lopen weer dino’s rond op aarde en ze wachten op jou in Dinopark, een unieke zoo. Hoe verzorg je een verkouden brachiosaurus van 50 ton? Waarom hebben alle raptors pluimen? Hoe zorg je ervoor dat de T-rex geen bezoekers opvreet als tussendoortje?

Deze spin-off van Dino’s zit boordevol knipogen naar Jurassic Park en laat je van dichtbij kennismaken met het leven van een dinosaurus… Maar pas op, waag je maar niet té dichtbij!

► Lees een preview

► Koop het album

Sommigen dromen ervan, anderen worden doodsbang van het idee: een dinosaurus met moderne technieken weer tot leven wekken. Kan het?

In Jurassic Park halen wetenschappers muggen uit barnsteen in de veronderstelling dat die het bloed van vele dinosaurussen hebben opgezogen. Nadat ze hemoglobine van dino’s hebben teruggevonden, slagen de onderzoekers erin het DNA (het genetisch materiaal) te ontcijferen en dinosaurussen te klonen. Zou dat vandaag echt kunnen? Paleontologen hebben inderdaad muggen in barnsteen gevonden, maar niets bewijst dat het bloed of DNA dat erin werd gevonden van een dinosaurus is. Net zo goed zou het vermengd kunnen zijn met recent DNA. Bovendien was dat DNA al aanzienlijk beschadigd.

Maar ook als we dat DNA zouden kunnen opslaan, dan nog zouden we duizenden kleine stukjes in elkaar moeten puzzelen zonder dat we weten hoe. Tot nu toe is er onvoldoende genetisch materiaal van dinosaurussen teruggevonden. Het oudste dier waarvan DNA is bewaard – van een tand, om precies te zijn – is een neushoorn die 1,7 miljoen jaar geleden leefde. Bruikbaar DNA afnemen van dieren die meer dan 66 miljoen jaar geleden leefden lijkt dus zeer gecompliceerd.

Wat is DNA?
DNA, ook bekend als de genetische code, bevat alle genetische informatie die nodig is voor de ontwikkeling en de werking van een organisme. Het is in zekere zin de gereedschapskist van
elk levend wezen.

De veer van een dinosaurus, samen met een teek in barnsteen. © Peñalver et al 2017, Nature Communications.

Ook zo kunnen dino’s weer tot leven worden gewekt

Je kunt een dinosaurus klonen met DNA-fragmenten, maar wetenschappers hebben ook iets anders bedacht. Dino’s zijn ook vandaag nog een beetje onder ons in de vogels die we kennen. Zij hebben, verborgen in hun genetisch materiaal, erfelijke eigenschappen die ze van hun voorouders meekregen. Bhart-Anjan Bhullar en zijn team hebben onderzoek verricht op de embryo’s van kuikens en zijn erin geslaagd de ontwikkeling te modificeren. In plaats van zijn typische snavel kreeg het kuiken een afgeronde snavel, een soort primitieve muil die doet denken aan die van de Velociraptor of de Archaeopteryx. Dat onderzoek maakte het mogelijk om de evolutie van deze soorten beter te begrijpen.

De dinosaurus wekken die in elke kip sluimert.

Jack Horner droomde van de ‘chickenosaurus’. Volgens de beroemde Amerikaanse paleontoloog (die als adviseur werd ingeschakeld voor de film Jurassic Park) is het heel goed mogelijk nog een stap verder te gaan bij de transformatie van kippenembryo’s: “In het vroegste stadium van haar embryonale ontwikkeling vertoont de kip kenmerken van dinosauriërs, zoals een lange staart, tanden en poten met drie tenen. Deze eigenschappen verdwijnen nadien weer.” Volgens Horner moet het dus mogelijk zijn om een kip een aantal kenmerken te laten ontwikkelen van dinosaurussen die leefden in het Mesozoïcum. Op voorwaarde dat we de genen vinden die ervoor zorgen dat de start verdwijnt of de tenen vergroeien tot een vleugel, en we die genen uit kunnen schakelen. Zo vergezocht is dat idee niet, want andere wetenschappers zijn erin geslaagd om gemodificeerde embryo’s rudimentaire tanden te laten ontwikkelen. Maar ook als het experiment zou slagen, dan is één ding zeker: het eindresultaat wordt een genetisch gemodificeerde vogel, géén dinosaurus uit de oertijd!

Van links naar rechts: schedels van een kippenembryo, van een genetisch gemodificeerd kippenembryo en van een alligatorembryo. © Bhart-Anjan S. Bhullar

Maak kennis met echte dinosaurussen in deze beestachtig spectaculaire strip!

1 Dinopark – Deel 1

Er zijn weer dinosaurussen! Paleontologen droomden ervan, en wetenschappers zijn erin geslaagd: er lopen weer dino’s rond op aarde en ze wachten op jou in Dinopark, een unieke zoo. Hoe verzorg je een verkouden brachiosaurus van 50 ton? Waarom hebben alle raptors pluimen? Hoe zorg je ervoor dat de T-rex geen bezoekers opvreet als tussendoortje? Deze spin-off van Dino’s zit boordevol knipogen naar Jurassic Park en laat je van dichtbij kennismaken met het leven van een dinosaurus… Maar pas op, waag je maar niet té dichtbij!

€ 8,50