video

Maak kennis met ‘Bushcraft’

In Bushcraft leert Mike De Roover je alles over leven in de natuur. Zelf legt hij de term ‘bushcraft’ uit als: de kunst of de sport van het overleven in de wildernis.

In onderstaand filmpje kan je al eens kennismaken met wat bushcraft nu net is. Het gaat namelijk om meer dan gewoon overnachten onder de blote sterrenhemel. Het doel is om dichter bij de natuur te komen staan.

Het prachtige filmpje van Natuurpunt werd gemaakt in samenwerking met regisseur Koen Kohlbacher, cameraman Bert Warson en geluidsman Pascal Braeckman.

 

Wie meer wil weten over bushcraft, moet natuurlijk het boek lezen! Maar voor de nieuwsgierigen is hier alvast een kort fragment uit Bushcraft:

VUUR

Wat spreekt er meer tot de verbeelding dan vuur en vlammen? Als kleine jongen deed ik niets liever dan een vuurtje fantaseren, gewoon, met twee stokken. Dan bouwde ik een kamp rond mijn ingebeelde kampvuur en plots had ik het lekker warm.

Pas toen we vuur ontdekten, slaagden wij, mensen, erin te overleven in ons klimaat. Het betekende niet alleen warmte. Het zorgde er ook voor dat de gevaarlijke, wilde dieren op een afstand bleven tot we klaar waren met onze pijl en boog. Als we dan dat wilde dier geschoten hadden, konden we het meteen klaarmaken boven het houtvuur. En met dat vuur maakten we ook fakkels, zodat we niet voor het donker thuis hoefden te zijn.

Vuur lééft… Je moet het creëren, voeden en beschermen tegen de elementen. Bewonder het vuur om zijn schoonheid, warm je aan zijn gloed en laat je verlichten door zijn vlammen!
(Maar blijf altijd voorzichtig.)

Een vuur bouwen

Op de juiste manier vuur opbouwen is een kunst. Om die kunst goed te beheersen, moet je vooral je tijd te nemen in de voorbereiding. De beste manier om het te leren is een wandeling te maken langs allerlei verschillende landschappen. Let goed op de bomen rondom je, zoek de randen op tussen bossen en velden, en probeer te passeren langs plaatsen waar loofbomen en naaldbomen grenzen. Op deze overgangen maak je veel kans om alle materialen te verzamelen die je nodig hebt om vuur te maken. Wat zijn de belangrijkste materialen om vuur te maken? Dat zijn: fijn tondel, tondel, een accelerator, brandstof én flink wat geduld en doorzettingsvermogen. We gaan het gewoon proberen.

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief