In 1713 vestigde de 28-jarige Georg Friedrich Haendel (1685-1759) zich in Londen, om er nooit meer weg te gaan. Vier decennia lang zou hij het plaatselijke muziekleven domineren met Italiaanse opera’s en Engelse oratoria. In die periode componeerde hij zijn populairste werken, onder meer MessiahWater Musick en Musick for the Royal Fireworks. Maar wat maakte hij voordien? Ignace Bossuyt vertelt het je in Georg Friedrich Haendel – de jonge jaren (1685-1713).

Het werk uit de jonge jaren van Georg Friedrich Haendel is niet alleen minder bekend, het is ook ondergewaardeerd, stelt Ignace Bossuyt in dit boek. Hij plaatst leven en werk van de jonge componist tegen de politieke, religieuze en algemeen culturele achtergrond van diens tijd.

“Dit boek gaat over het nog te weinig bekende deel van zijn oeuvre, waarin Haendel zich profileerde als een componist met een uitgesproken drang tot experimenteren en een dramatische aanpak die de toehoorder onmiddellijk emotioneel bij de keel greep.”
– Ignace Bossuyt

Daarnaast biedt hij een grondige introductie tot 34 composities uit die periode – een selectie uit de meer dan honderd werken die Haendel toen in zeer uiteenlopende genres schreef, waaronder Italiaanse cantates, opera’s en oratoria, Latijnse liturgische muziek, klavier-, kamer- en orkestmuziek.

QR-codes leiden de lezer direct naar een uitvoering van alle besproken composities.