leesfragment

Over ‘Het zeeboek’ en de ooievaars van het Zwin Natuur Park

Sarah Devos deed voor Het zeeboek heel wat research. Ze kreeg daarbij de hulp van het Zwin Natuur Park, waar ze onder andere over de ooievaars in het park bijleerde. Op 21 augustus vertrokken de vogels aan hun trektocht naar het zuiden. Maar wat weet jij nog over ooievaars?

 

Ooievaars zijn niet per se kustvogels, maar omdat ze je een groot deel van het jaar zo fijn begroeten op de hoge broedpalen die boven het Zwin Natuur Park uittorenen, vond Sarah dat ze niet in het boek mochten ontbreken.

Wist je dat deze reusachtige vogels niet kunnen fluiten of zingen? Het bekendste geluid dat ze maken is klepperen met hun snavel. Dat doen ze dan ook enthousiast en luid om elkaar te begroeten of te tonen dat ze bang of boos zijn. Soms produceren ze ook een soort gesis.

Gemiddeld legt een ooievaarskoppel drie tot vijf eieren. Als ze goed in vorm zijn – lees: als er veel eten te vinden valt en ze voelen zich fit – leggen ze meer eieren. In het grootbrengen van kuikens slagen de oudere koppels doorgaans beter dan de jonge stelletjes. Ooievaars kunnen tot veertig jaar oud worden.

Het Zwin, de internationale vogelluchthaven van België en Nederland, wordt massaal bezocht door vogels én vogelaars tijdens de vogeltrek. Maar wist je dat het eigenlijk elke dag vogeltrek is? Dag in, dag uit trekken vogels over – en niet alleen van noord naar zuid of omgekeerd. De voornaamste richting in het voorjaar is noord(oost)waarts, in het najaar wordt dat zuid(west)waarts. Bepaalde soorten vliegen op bepaalde momenten van het jaar weleens een andere richting uit, maar dat gebeurt minder vaak.

Bij sommige vogelsoorten trekt het vrouwtje eerst naar warmere oorden. Daarbij laat ze haar piepkuikens achter bij de vader, die pas enkele weken later vertrekt, waarna de kleintjes zichzelf maar moeten zien te redden.

Andere soorten trekken moederziel alleen naar hun reisbestemming en nog andere, zoals kolganzen, kunnen niet ongezien overvliegen omdat ze in grote, lawaaierige groepen reizen. Natuurlijk kent de vogeltrek wel echte topmaanden – vergelijk het met onze schoolvakanties. De voorjaarstrek piekt tussen maart en mei. De najaarstrek kent zijn hoogtepunt tussen augustus en oktober. Het moment van gouden zaakjes voor Reisbureau De Vogel.

 

Wil je de ooievaars volgen op hun reis? Dat kan hier.

 

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief