De iconische Amerikaanse auteur Paul Auster is overleden. Wij tippen vier boeken voor wie wil beginnen aan zijn oeuvre, of voor fans die verborgen pareltjes zoeken.

Auster is misschien wel het meest bekend voor zijn New York-trilogie, een tijdloze Amerikaanse klassieker waarin Austers liefde voor zijn stad naar boven komt.

New York-trilogie

‘Het begon allemaal met iemand die verkeerd verbonden was, de telefoon die in het holst van de nacht drie keer rinkelde, en de stem aan de andere kant van de lijn die vroeg naar iemand anders dan hij. Veel later, toen hij in staat was om na te denken over de dingen die hem overkomen waren, zou hij tot de slotsom komen dat niets echt bestond behalve het toeval.’

De weergaloze en bejubelde New York-trilogie van Paul Auster is een hoogtepunt in de moderne Amerikaanse literatuur. In drie korte romans (Broze stad, Schimmen en De gesloten kamer), die op ... lees meer ingenieuze wijze met elkaar verbonden zijn, komt Austers liefde voor zijn stad en zijn fascinatie voor het genre van de klassieke detectiveroman op meesterlijke wijze samen. De New York-trilogie betekende de definitieve doorbraak van Paul Auster en is een klassieker die nog niets aan kracht heeft verloren.

€ 22,99

Baumgartner is Austers laatste verschenen roman, over Sy Baumgartners diepe, blijvende liefde voor zijn overleden vrouw Anna. ‘De Amerikaanse titaan is duidelijk nog niet leeggeschreven’, meldde Knack bij verschijning.

Baumgartner

Sy Baumgartners leven is getekend door zijn diepe, blijvende liefde voor zijn vrouw Anna, die negen jaar eerder bij een zwemongeluk om het leven is gekomen. Baumgartner is inmiddels eenenzeventig jaar oud en gaat binnenkort met pensioen, na een roemruchte carrière als fenomenoloog en hoogleraar in de filosofie. Hij
raakt in toenemende mate verstrikt in spiralen van herinneringen. Die strekken zich uit van 1968, wanneer Sy en Anna elkaar ontmoeten als studenten in New York, naar hun gepassioneerde relatie in de daaropvolgende veertig jaar, en gaat terug naar Baumgartners jeugd in Newark en het leven van zijn in Polen geboren vader, een mislukte revolutionair en eigenaar van een kledingwinkel.
In Baumgartner, geschreven met Paul Austers kenmerkende ... lees meer scherpe oog voor schoonheid in de meest vergankelijke ogenblikken van het dagelijks leven, wordt de vraag gesteld: waarom onthouden we bepaalde momenten en vergeten we andere?

€ 22,99

Vorig jaar bracht Auster eveneens een boek uit over de epidemie van wapengeweld in de VS: Bloedbadnatie. ‘Een vlammend essay over de zorgwekkende staat van zijn land’, aldus De Morgen.

Bloedbadnatie

Bloedbadnatie gaat over een epidemie die niet veroorzaakt wordt door een ziekte maar door wapens. Mannen, vrouwen, tieners, kinderen en zelfs baby’s zijn er het slachtoffer van. De schietpartijen vinden plaats in kerken, scholen, bioscopen en tijdens concerten. Paul Auster onderzoekt hoe Amerika’s liefde voor wapens ontstond bij de eerste Engelse kolonisten, die met hun vuurwapens de oorspronkelijke bevolking van het land verjaagden. Die geschiedenis van geweld leeft door tot de dag van vandaag. In dit persoonlijke essay beschrijft hij ook hoe hij zelf als jongetje slechte westerns naspeelde met een neppistool in zijn hand en hoe hij op tienjarige ... lees meer leeftijd al een  volleerd schutter was. Dit ondanks het feit dat zijn oma zijn opa doodschoot toen Austers vader nog jong was, een traumatische gebeurtenis die voor altijd door zou klinken in de familie. Zonder nadrukkelijk een kant te kiezen in het gepolariseerde debat probeert Auster antwoord te geven op twee belangrijke vragen: waarom is Amerika zo anders dan de rest van de wereld? En is er geen andere maatschappij mogelijk? Door de tekst heen zijn foto’s van Spencer Ostrander verweven, van locaties waar schietpartijen hebben plaatsgevonden. Er zijn geen lichamen te zien, de plekken zijn enkel de stille getuigen van de levens die verloren zijn gegaan.

€ 22,99

Man in het duister is een dystopische roman over een toekomstige Verenigde Staten die verscheurd zijn door burgeroorlog.

Man in het duister

€ 21,99