Vandaag leer je hoe je koolhydraatarme latkes (Oost-Europese/Joodse aardappelkoekjes) uit Het keto-dieet kan maken.

Het lijkt misschien te mooi om waar te zijn, maar het is echt zo: je kunt latkes maken zonder aardappel. Dien ze op met zure room, een gebakken ei of een schepje guacamole.

INGREDIËNTEN
Voor 8 latkes

1 koolraap (400 g)
1 tl zout
1 kleine ui, in dunne ringen
1 groot ei
40 g fijngemalen lijnzaad
1 el gemalen vlozaad (psylliumzaad)
2 tl gedroogde majoraan of marjolein
versgemalen zwarte peper
4 el ghee, reuzel of kokosolie

BEREIDING

  1. Schil de koolraap en snijd hem met een julienne- of spiraalsnijder in dunne ‘noedels’. Bestrooi hem met ½ tl zout en laat hem 20 minuten staan.
  2. Veeg met keukenpapier het vocht van de koolraapnoedels. Doe de koolraap en de ui in een schaal en voeg het ei, het lijnzaad, het gemalen vlozaad en de majoraan toe. Bestrooi met de rest van het zout en de peper en roer goed door elkaar.
  3. Verhit 2 eetlepels ghee, reuzel of kokosolie in een pan op middelhoog vuur. Schep volle eetlepels van het koolraapmengsel in de pan; bak er 2 tot 4 tegelijk. Druk de latkes plat met de achterkant van een spatel. Bak ze aan elke kant 10 minuten, tot ze goudbruin zijn.
  4. Voeg zo nodig extra ghee toe aan de pan en herhaal met de rest van het mengsel. Serveer meteen.