Karen Cleveland werkte acht jaar als analist bij de CIA. Intussen is haar eerste boek verschenen, Wat je niet weet, waarin ze al haar CIA-expertise kon verwerken. Wij stelden een aantal vragen aan de auteur!

  1. Je hebt vroeger bij de cia gewerkt, als analist. Wanneer wist je dat je schrijver wilde worden, en wat heeft je geïnspireerd tot het schrijven van het boek?

Ik heb acht jaar bij de cia gezeten en vond het geweldig om er te werken. Het was fascinerend, dankbaar werk. Maar als je dag in, dag uit, jaren achtereen aan terrorisme denkt, begint dat wel zijn tol te eisen, en uiteindelijk belandde ik op een punt waarop het tijd werd om iets anders te doen. Ondertussen had ik jonge kinderen, en het leek me heerlijk om flexibeler te gaan werken. Ik heb het altijd leuk gevonden om te schrijven, dus besloot ik het erop te wagen! Ik ben zo blij en dankbaar met hoe alles blijkt uit te pakken.

  1. Je hoofdpersoon Vivian Miller is een toegewijde cia-analist en een liefhebbende moeder en echtgenote, net zoals jij. In hoeverre lijk je op haar of verschillen jullie van elkaar?

Onze loopbaan komt overeen, en we zijn allebei getrouwd en moeder van jonge kinderen, maar verder zijn we heel anders! Het was leuk om mezelf tijdens het schrijven van het boek in haar te verplaatsen, maar in veel gevallen zou ik hopelijk andere beslissingen hebben genomen. Zonder te veel te verklappen, geloof ik dat ze in vergelijkbare omstandigheden vergevingsgezinder is dan ik zou zijn. Gelukkig ben ik nooit geconfronteerd met de moeilijke keuzes waarvoor zij komt te staan.

  1. Wat je niet weet is je prachtige debuut als schrijver. Wat was de grootste uitdaging bij het schrijven, en waaraan heb je het meeste plezier beleefd?

Al met al was het een heel leuk boek om te schrijven! Ik heb er zeer van genoten om mezelf in Vivian te verplaatsen en een poging te doen om te bedenken hoe ik in vergelijkbare situaties zou hebben gereageerd. Bij mijn werk als cia-analist deed ik in zekere zin hetzelfde – proberen uit te zoeken hoe iemand op een bepaalde situatie reageert. De grootste uitdaging was geloof ik het kiezen van de beste tijd van de dag om te schrijven; ik schreef de roman tijdens een lang zwangerschapsverlof van mijn tweede kind, dus moest ik de schrijftijd afwegen tegen de zorg voor een baby en een driejarig kind!

  1. De filmrechten zijn aan Universal Pictures verkocht en Charlize Theron zal Vivian spelen. Kun je daar nog iets over vertellen? En wie zou volgens jou de rol van Vivians echtgenoot moeten spelen?

Ik vind het fantastisch! Volgens mij is Charlize Theron een geweldige actrice, en ik ben heel benieuwd wat ze met de rol van Vivian doet. Eerlijk gezegd zou ik niet weten wie ik graag de rol van Vivians man zou zien spelen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat de studio een uitstekende keuze zal maken.

  1. Door welke auteurs ben je geïnspireerd, en welke boeken lees je het allerliefst?

Ik ben dol op goede thrillers, dus is John Grisham natuurlijk een van mijn favoriete schrijvers – hij schrijft zulke geweldige verhalen! Verder lees ik graag thrillers die zich in een huiselijke omgeving afspelen, van auteurs als Shari Lapena en Paula Hawkins. Ook ben ik gek op boeken over het gezin en morele dilemma’s; Jodi Picoult is echt heel goed in dat soort boeken en al jaren is zij een van mijn andere lievelingsauteurs.

  1. Wat ben je hierna van plan? Ben je met een nieuw boek bezig – en zo ja, kun je daar al iets over vertellen?

Ik ben druk bezig met een volgende thriller die zich in de omgeving van Washington D.C. afspeelt. Hij is in dezelfde geest geschreven als Wat je niet weet en gaat over de worsteling tussen de trouw aan je land en de trouw aan je gezin.

[Spionageweek Dag 2] Q&A met Karen Cleveland

Karen Cleveland

Karen Cleveland heeft acht jaar als analist voor de CIA gewerkt, waarvan de laatste zes bij terrorismebestrijding. Ze heeft haar master (International Peace Studies) gehaald aan Trinity College in Dublin en aan Harvard University (Public Policy). Ze woont in Noord-Virginia met haar man en twee zonen.