Mieleke Melleke Mol

Mieleke Melleke Mol

Tijdens de jaren zestig presenteerde Nonkel Bob voor de televisie het kinderprogramma ‘Tip Top’. Daarin speelde hij een kort stukje poppenkast met als doel de kinderen meer melk te laten drinken. Het poppetje begon altijd met de kreet: Mieleke Melleke Mol, Karwitsel Karditsel Kardol! Van die Mieleke Melleke Mol hebben Dirk Stallaert en Urbanus nu grappige stripfiguurtjes gemaakt, voor de kinderen van min twee tot plus zeven jaar.

Een jongetje en een meisje halen kattenkwaad uit of beleven avontuurtjes in een gelimiteerde omgeving, ze houden een molletje als huisdier en slechts enkele anderen maken deel uit van hun entourage. Daarnaast is er tante Tulp uit wiens kont een pot met een tulp groeit. Haar haarkleur verandert per kortverhaaltje. Nonkel Nest draagt dikke truien en huisvest enkele vogeltjes in zijn haardos. Polle Poep is de Flurk (uit De Lustige Kapoentjes) van dienst. En uiteraard is er de obligate agent, hier Toffentip genoemd. Met deze beperkte middelen schudt Urbanus het ene leuke na het andere jachtige vertelselke uit zijn mouw.

Dirk Stallaert

De striploopbaan van Dirk Stallaert (°1955) start in 1975 wanneer hij zijn eerste cartoons in Knack publiceert. Zijn eerste strip verschijnt 6 jaar later dan ook in Knack. In 1983 volgt Waspman (een parodie op Amerikaanse comics) in De Zwijger. Sinds 1983 was hij ook assistent van Jean-Pol (later de tekenaar van Sammy) voor diens reeks Kramikske, die gepubliceerd werd in Het Volk en De Volksmacht. Dirk Stallaert zou Jean-Pol 9 jaar assisteren. Daarnaast werkte hij verder aan eigen projecten. Voor Gazet van Antwerpen tekende hij, naar een scenario van Patrick Vermeir, in 1985 De Strangers dat ook als album uitkwam. De samenwerking met Patrick Vermeir leidde nog tot twee andere strips. Van 1985 tot 1987 verscheen in een weekblad voor duivenliefhebbers De knetterdolle duivenkeet. Dit verhaal werd in 2003 als album uitgebracht. Van 1986 tot 1991 werden in Gazet van Antwerpen enkele verhalen van Kitty gepubliceerd, waarvan pas later albums werden uitgegeven. De Kitty-verhalen werden stopgezet toen Dirk Stallaert in 1990 begon te tekenen aan Nino, waar uiteindelijk drie albums van werden uitgegeven (in het Nederlands, Frans, Portugees en Turks). De scenario's waren van Hec Leemans. De samenwerking werd stopgezet in 1995. Dirk Stallaert werkte ondertussen als assistent van Marc Sleen aan de stripreeks Nero. Stallaert werkte ook mee aan De strip van 7. Op het einde van 2002 stopte Marc Sleen met Nero. Dirk Stallaert moest op zoek naar een nieuwe job en tekende vanaf dan mee aan Kiekeboe. In 2005 stopte de samenwerking omdat hij naar eigen zeggen moeite had om de tekenstijl volledig eigen te maken. In 2004 startte Stallaert samen met Urbanus twee nieuwe reeksen op: Plankgas en Plastronneke en Mieleke Melleke Mol. Plankgas en Plastronneke verscheen tot 2008 waardoor Stallaert zich tot op vandaag volledig kan focussen op Mieleke Melleke Mol.

Urbanus

Urbanus (°1949), echte naam Urbain Servranckx, is een creatieve duizendpoot die zowel in Vlaanderen als in Nederland zeer populair is. (meer…)

Copyright © 2024 Standaard Uitgeverij