Fanny is altijd al een nieuwsgierige meid geweest, maar in de nieuwe strip van de Kiekeboes gaat ze pas echt op avontuur. In Uranium-235 draait alles om de smokkel van radioactief afval. Fanny raakt door haar vlog Fanny’s Factcheck onbedoeld betrokken bij dit nucleaire handeltje en moet zich met de hulp van Alanis, Tomboy en Moemoe uit de nesten zien te werken.

Hoe dit afloopt, lees je vanaf 17 april in De nieuwe avonturen van de Kiekeboes, maar misschien kan jij Fanny ondertussen aan ‘hot items’  voor haar vlog helpen. Doe mee met je klas (5de of 6de leerjaar en 1ste of 2de middelbaar) en misschien win je wel een coole workshop in Tabloo, het kenniscentrum over radioactiviteit in Dessel.

Ga ik een leuke job vinden? Wat kan ik doen om het klimaat te redden? Hoe kan ik gezonder leven? Allemaal vragen waar we allemaal wel eens mee bezig zijn, maar waar lig jij echt wakker van? Discussieer erover in je klas (5de of 6de leerjaar en 1ste of 2de middelbaar) en bedenk een originele topic die je in een gebalde vlog kan opnemen. Je hoeft er geen diepgravende documentaire van te maken, want anders heeft Fanny geen werk meer. 😊

Kaart het probleem kort aan in een video van max. 2 minuten en stuur je video voor 25 maart naar stripvlog@standaarduitgeverij.be. Ter info: een vlog voor Instagram/TikTok is meestal verticaal (1080×1920), voor YouTube kies je een horizontaal (1920×1080) formaat. Is je videobestand te groot om via mail door te sturen? Stuur het dan op via www.wetransfer.com.

Shauni Van Impe, goede vriendin van Fanny én bekend van haar vlogs voor Qmusic, gaat met een deskundig oog de vlogs evalueren en de meest originele inzending uitkiezen.

De winnende klassen (5de of 6de leerjaar en 1ste of 2de middelbaar) krijgen een gratis workshop in Tabloo. Elke leerling (en leerkracht 😊) gaat naar huis met een gesigneerd album van de Kiekeboes.

De workshops gaan door op dinsdag 16 april, dus best even met je leerkracht checken of de klas zich dan kan vrijmaken. Meer info over Tabloo en de workshops vind je via www.tabloo.com.

Wat kan je winnen?

Een gratis workshop in Tabloo op dinsdag 16 april met jouw klas én gesigneerde albums van de nieuwe avonturen van de Kiekeboes.

Meten is weten (5de of 6de leerjaar)

De leerlingen nemen het tegen elkaar op in een meetcompetitie. Ze ontdekken dat je veel kan meten en dat op verschillende manieren kan doen. Meet je de breedte van een tegel met een lat, een lintmeter of je vingers? En de omtrek van een cirkel? Hoe meet je geluid? Of windkracht? Aan het einde van de workshop mogen de leerlingen zelf een nieuwe meeteenheid bedenken. Kan je meten hoe verliefd je bent? Of hoe grappig een mop is?

Het elektromagnetisch spectrum (1ste of 2de middelbaar)

Leerlingen leren op een speelse manier het elektromagnetisch spectrum kennen. Ze onderzoeken verschillende soorten golven en leren die rangschikken op het spectrum. Aan de hand van voorbeelden uit het dagelijkse leven stellen ze vast dat we golven op verschillende manieren gebruiken, maar ook dat ze gevaarlijk kunnen zijn. De leerlingen werken samen in groepjes om verschillende missies tot een goed einde te brengen.

Uranium-235 ligt op 17 april in de winkel.

1 Uranium-235

Fanny is net eenentwintig geworden, heeft een opleiding journalistiek achter de rug en woont op een appartement in de stad. Voor Fanny's Factcheck, een vlog voor diepgravend onderzoek, start ze een reportage over kernenergie. Voor ze er erg in heeft, zit ze kniediep in een louche smokkelaffaire van radioactief afval. Wordt ze op straat echt gevolgd of beeldt ze het zich alleen maar in? En wie is die geheimzinnige tipgever die haar via het internet benadert? Voor een koffieklets met Alanis en Tomboy kan ze nauwelijks tijd vrijmaken, en ook moemoe wil ze het liefst uit het zicht. Maar gelukkig ... lees meer laat haar kranige oma zich niet makkelijk afwimpelen, want tegen doomsday-terroristen kan Fanny wel wat hulp gebruiken.

€ 7,99