Begin oktober verschijnt Zot van de Noordzee, een boek van Jan Kegels waarin de vis de hoofdrol krijgt. In 42 eenvoudige gerechten dompelt hij ons onder in de wereld van de Noordzee en gebruikt daarvoor maar liefst 26 verschillende soorten Noordzeevis. Denk daarbij aan tarbot, kabeljauw, tong, pladijs, rog of grijze garnaal. Maar evengoed aan steenbolk, zeeduivel, sepia of hondshaai. Naast deze recepten vind je in het boek verhalen van vissers en vist-je-datjes met leuke feiten over de vele vissoorten die onze Noordzee rijk is.

Jean sur Mer

Gewapend met een schepnetje en aan de hand van zijn grootouders, trok de kleine Jan Kegels het strand van De Haan op. Hij ving er garnaaltjes en wilde iedereen direct laten proeven. Het leverde hem zijn bijnaam ‘Jean sur mer’ op. Op volwassen leeftijd werd hij met JEAN sur MER ‘original seafood’ een van Vlaanderens eerste foodtruckpioniers.

De 42 Noordzeevisgerechten zijn ingedeeld per seizoen en tellen maximum 5 ingrediënten. Heerlijk eenvoudig is het devies van Jean sur Mer, maar voor hobbykoks die graag toch een stapje verder gaan, werden 10 bevriende chefs ingeschakeld om naast deze 42 eigen recepten ook nog 10 gedurfde recepten te verzinnen.

De chefs die hij daarvoor aansprak, zijn: Johan Segers (’t FORNUIS, Antwerpen), Syrco Bakker (PURE C, Cadzand-Bad), Stijn Rotthier (’t ZILTE, Antwerpen), Michaël Rewers (BISTROT DU NORD, Antwerpen), Jan Tournier (CUCHARA, Lommel), Michaël Vrijmoed (VRIJMOED, Gent), Hoa en Huibrecht Berends (BÚN, Antwerpen), Alexander Kooman (DE KLUIZENAER, Goes), Marcelo Ballardin (OAK, Gent) en Matthijs Mannaerts (HEMMAT, Antwerpen).

Geen vis zonder vissers.

In dit filmpje praten vissers over hun ambacht, hun liefde voor het vak en hun passie voor de zee.

Want ‘vissen, dat zit in mijn bloed’!

[VIDEO] ‘Vissen zit in mijn bloed.’

Jan Kegels

Jan Kegels is een van Vlaanderens eerste foodtruckpioniers. In 2010 startte hij met ‘original seafood catering’. Als naam koos hij voor JEAN sur MER. De liefde voor de zee en al het lekkers dat de zee voortbrengt, koesterde hij al als jonge snuiter. Toen de Tour de France in 2010 door België passeerde, wilde Jan een alternatief aanbieden voor het eeuwige hamburger-frietjes-braadworstverhaal en knutselde een kraampje met kibbeling ineen. In zes uur tijd joegen ze er twintig kilo vis doorheen, met twee simpele friteuses. Vandaag trekt hij met een minicolonne foodtrucks Vlaanderen en Nederland rond met het beste wat de Noordzee te bieden heeft. In Zot van de Noordzee vertelt Jan over het genot van vissen, de smaak van superverse vis en serveert hij 52 heerlijk lichte en verrassend gemakkelijke recepten. [youtube code="VYcfNhv-MYw"]