video

[VIDEO] ‘Vissen zit in mijn bloed.’

Begin oktober verschijnt Zot van de Noordzee, een boek van Jan Kegels waarin de vis de hoofdrol krijgt. In 42 eenvoudige gerechten dompelt hij ons onder in de wereld van de Noordzee en gebruikt daarvoor maar liefst 26 verschillende soorten Noordzeevis. Denk daarbij aan tarbot, kabeljauw, tong, pladijs, rog of grijze garnaal. Maar evengoed aan steenbolk, zeeduivel, sepia of hondshaai. Naast deze recepten vind je in het boek verhalen van vissers en vist-je-datjes met leuke feiten over de vele vissoorten die onze Noordzee rijk is.

Jean sur Mer

Gewapend met een schepnetje en aan de hand van zijn grootouders, trok de kleine Jan Kegels het strand van De Haan op. Hij ving er garnaaltjes en wilde iedereen direct laten proeven. Het leverde hem zijn bijnaam ‘Jean sur mer’ op. Op volwassen leeftijd werd hij met JEAN sur MER ‘original seafood’ een van Vlaanderens eerste foodtruckpioniers.

De 42 Noordzeevisgerechten zijn ingedeeld per seizoen en tellen maximum 5 ingrediënten. Heerlijk eenvoudig is het devies van Jean sur Mer, maar voor hobbykoks die graag toch een stapje verder gaan, werden 10 bevriende chefs ingeschakeld om naast deze 42 eigen recepten ook nog 10 gedurfde recepten te verzinnen.

De chefs die hij daarvoor aansprak, zijn: Johan Segers (’t FORNUIS, Antwerpen), Syrco Bakker (PURE C, Cadzand-Bad), Stijn Rotthier (’t ZILTE, Antwerpen), Michaël Rewers (BISTROT DU NORD, Antwerpen), Jan Tournier (CUCHARA, Lommel), Michaël Vrijmoed (VRIJMOED, Gent), Hoa en Huibrecht Berends (BÚN, Antwerpen), Alexander Kooman (DE KLUIZENAER, Goes), Marcelo Ballardin (OAK, Gent) en Matthijs Mannaerts (HEMMAT, Antwerpen).

Geen vis zonder vissers.

In dit filmpje praten vissers over hun ambacht, hun liefde voor het vak en hun passie voor de zee.

Want ‘vissen, dat zit in mijn bloed’!

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief