Filip Keyaert heeft al sinds zijn jeugd een grote fascinatie voor filmcultuur. In zijn tweede roman Uit het daglicht keert Keyaert terug naar de hoogdagen van de erotische cinema aan het einde van de jaren 70. De roman, die doet denken aan Gerard Reve, schippert tussen tristesse en humor, het rauwe én het gevoelige.

Brussel, 1979. Sonja brengt het grootste deel van haar tijd door achter de balie van een groezelige sekscinema vlak bij het Zuidstation. Ze vult haar dagen met het herinrichten van de etalage en het voeren van nietszeggende gesprekken met de klanten. Onder het alziend oog van de oudere en ietwat schuchtere bioscoophouder Marcel klampt ze zich vast aan de liefde van Angela, de stripteaseuse die de voorstellingen aan elkaar danst, en Gilberte, de straatprostituee met het engelengezicht.

Uit het daglicht is verhaal uit de woelige seventies, die op het vlak van vertier amper grenzen kenden. Over de fascinerende maar tegelijk weerzinwekkende wereld van de cinema bis. Maar vooral ook over sterke vrouwen in de door mannengeregeerde wereld van sekstheaters, peepshows en achterbuurtkroegen.

“Ik hou van oude Italiaanse films en Franse meesters, maar sociologisch gezien is de cinema bis even belangrijk. Hij vormt een onderdeel van de filmgeschiedenis die ik door fictieverhalen weer tot leven probeer te wekken.” – Filip Keyaert

Meer info?

Uit het Daglicht

Brussel 1979. Sonja brengt het grootste deel van haar tijd door achter de balie van een groezelige sekscinema vlak bij het Zuidstation. Ze vult haar dagen met het herinrichten van de etalage en het voeren van nietszeggende gesprekken met de klanten. Onder het alziend oog van de oudere en ietwat schuchtere bioscoophouder Marcel klampt ze zich vast aan de liefde van Angela, de stripteaseuse die de voorstellingen aan elkaar danst, en Gilberte, de straatprostituee met het engelengezicht.   Een verhaal uit de woelige seventies, die op het vlak van vertier amper grenzen kenden. Over de fascinerende maar tegelijk weerzinwekkende wereld van de ... lees meer cinema bis. Maar vooral ook over sterke vrouwen in de door mannen geregeerde wereld van sekstheaters, peepshows en achterbuurtkroegen.

€ 19,99

Belgian Cats Van het EK 2005 tot de Olympische Spelen 2024

€ 24,99

Filip Keyaert

Filip Keyaert woont en werkt in Denderleeuw. Al van jongs af aan heeft hij een grenzeloze fascinatie voor strips, films en subculturen. Zijn warme herinneringen aan de vele videotheken waarvan hij een lidkaart bezat, vormen de insteek voor zijn debuutroman. Thomas Sweertvaegher ©