nieuws

Filip Keyaert brengt de erotische cinema uit de 70’s weer tot leven in ‘Uit het daglicht’

0

Filip Keyaert heeft al sinds zijn jeugd een grote fascinatie voor filmcultuur. In zijn tweede roman Uit het daglicht keert Keyaert terug naar de hoogdagen van de erotische cinema aan het einde van de jaren 70. De roman, die doet denken aan Gerard Reve, schippert tussen tristesse en humor, het rauwe én het gevoelige.

Brussel, 1979. Sonja brengt het grootste deel van haar tijd door achter de balie van een groezelige sekscinema vlak bij het Zuidstation. Ze vult haar dagen met het herinrichten van de etalage en het voeren van nietszeggende gesprekken met de klanten. Onder het alziend oog van de oudere en ietwat schuchtere bioscoophouder Marcel klampt ze zich vast aan de liefde van Angela, de stripteaseuse die de voorstellingen aan elkaar danst, en Gilberte, de straatprostituee met het engelengezicht.

Uit het daglicht is verhaal uit de woelige seventies, die op het vlak van vertier amper grenzen kenden. Over de fascinerende maar tegelijk weerzinwekkende wereld van de cinema bis. Maar vooral ook over sterke vrouwen in de door mannengeregeerde wereld van sekstheaters, peepshows en achterbuurtkroegen.

“Ik hou van oude Italiaanse films en Franse meesters, maar sociologisch gezien is de cinema bis even belangrijk. Hij vormt een onderdeel van de filmgeschiedenis die ik door fictieverhalen weer tot leven probeer te wekken.” – Filip Keyaert

Meer info?

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief