Met De zaak van het schandelijke ticket en Het echte leven van Agatha Christie krijgen de twee belangrijkste klassieke misdaadauteurs – Sir Arthur Conan Doyle en Agatha Christie – allebei een weergaloze stripbewerking. En het zouden geen ingenieuze auteurs zijn als er in hun verhalen geen verrassende plotwendingen zouden voorkomen.

MISTIG LONDEN

In het voorjaar hadden we al kunnen kennismaken met De zaak van het schandelijke ticket, het eerste deel van de vernuftige serie In het hoofd van Sherlock Holmes. Vernuftig omdat de strip werkt op een aantal niveaus.

Er is het plot, natuurlijk: Holmes en Watson achterhalen dat een aantal mysterieuze verdwijningen in Londen iets te maken hebben met de act van de Chinese goochelaar Wu-Jing.

En er is Londen: nog nooit werd de Victoriaanse stad zo gedetailleerd en zo sfeervol getekend, waarbij mist en rook zorgen voor angst en beven.

Maar er is vooral – en dat maakt de strip zo uniek – de uitnodiging om het raadsel mee te ontrafelen, mee te duiken in het hoofd van de grootste speurder van allemaal, verbanden te zoeken, verborgen elementen te vinden, te proberen de motieven van de misdadiger te begrijpen en hem zo te ontmaskeren.

Het tweede deel van De zaak van het schandelijke ticket voert je meteen naar de hoogste regionen van the British Empire. Holmes en  Watson mogen dan al Wu-Jing op het spoor zijn, tegelijk wordt de minister voor koloniale zaken bedreigd. De minister is bovendien niet de enige hooggeplaatste persoon die geviseerd wordt.

Een serieuze opdracht voor Holmes en Watson én voor de lezer natuurlijk!

2 De zaak van het schandelijke ticket 2/2

Sherlock Holmes en Dr. Watson zijn de Chinese goochelaar Wu-Jing op het spoor, maar intussen wordt de minister voor koloniale zaken bedreigd. Deze keer heeft men het gemunt op de hoogste regionen van de staat. Wat voor complot bekokstooft de duivelse magiër toch? De beroemde detective staat oog in oog met een geducht en mysterieus personage. Welke verrassingen staan hem nog te wachten? Er wacht je een nieuwe reis door de straten van Londen, maar ook door het hoofd van de grootste detective aller tijden. Let goed op de aanwijzingen en beleef het onderzoek alsof je er zelf bij bent!

€ 20,99

EEN HOTEL IN HARROWGATE

Op 7 december 1926 blokletterde de Daily Mirror ‘Mystery of woman novelist’s disappearance’. De vrouw in kwestie was de 36-jarige roman- en detectiveschrijver Agatha Christie. ‘Een slimme manier om haar nieuwe boek The Murder of Roger Ackroyd te promoten,’ was Sir Arthur Conan Doyles reactie toen hij het bericht in de ochtendkrant las, ‘ik had het zelf niet beter kunnen verzinnen’.

De auto van Christie stond geparkeerd aan een steengroeve en een zoektocht had nog niets opgeleverd. Maar elf dagen later werd ze opgespoord in een hotel in Harrowgate, onder de naam Mrs. Neele, de achternaam van de minnares van haar man, die dagenlang door de politie op de rooster werd gelegd. Een subtiele manier van wraak van de auteur.

Er heerst een beetje het idee dat Agatha Christie een in kanten blouse theedrinkend conservatief vrouwtje was die haar fantasie gebruikte om haar saaie leven te compenseren. Niets is minder waar. Het echte leven van Agatha Christie leest als een Kuifje-avontuur en het is dan ook niet verwonderlijk dat de auteurs van de graphic novel Hercule Poirot als een soort Jansen en Janssen in hun biografie laten opdraven.

Agatha Christie was verpleegster tijdens de Eerste Wereldoorlog en leerde toen dat het verschil tussen medicijn en vergif niet echt heel groot is, ze maakte reizen naar Egypte en Bagdad, met de Orient Express, ze fileerde er als een echte Miss Marple genadeloos de Britse upperclass, ze hield van vliegen en van surfen.

Kortom, Agatha Christie werd een echte stripheldin in deze boeiende biografie over de Duchess of Death, getekend in een heerlijke klare lijn

En dat ze die ‘egoïstische blaaskaak’, zoals ze Hercule Poirot weleens noemde, liet sterven, een jaar voor ze zelf overleed, zegt iets over haar visie op mannen.

Het echte leven van Agatha Christie

Wist je dat Agatha Christie haar eigen verdwijning in scène heeft gezet om een ontrouwe man te straffen? Dat ze maar niet genoeg kreeg van vliegen en surfen? En dat ze reisde naar Irak en Egypte? Kortom, op haar vrijheid stond geen limiet. Iedereen kent Dame Agatha wel, ze wordt wereldwijd geroemd. Maar kennen we het ware gelaat van de Duchess of Death wel? Was ze wel de mollige, conservatieve kleinburgelijke vrouw voor wie men haar hield? De gevierde Engelse was vooral een moderne, complexe en mysterieuze vrouw, die veel meer geheimen had dan haar personages. Het echte leven van ... lees meer Agatha Christie laat ons kennismaken met de verschillende facetten van de Queen of Crime: de schaduwkant, haar geheime leefwereld en haar duizend-en-één fascinerende levens…

€ 27,99