Merho over zijn allerlaatste album

Een eigen successtrip, dé jongensdroom van Merho werd werkelijkheid met de Kiekeboes. Met meer dan 30 miljoen verkochte albums groeide de stripreeks uit tot de populairste in Vlaanderen. Hiervoor zette de auteur zich meer dan 45 jaar lang met hart en ziel in. “Hard werk, want artwork is hard work”, aldus Merho.

Met zijn 75ste verjaardag in het vooruitzicht, voelt Merho dat het tijd is voor verandering. Na rijp beraad heeft de auteur besloten om zijn stripcarrière af te sluiten met een spetterend laatste album: Seizoensfinale. De cirkel is rond. Van De Wollebollen tot Seizoensfinale. 164 albums in 46 jaar. 7220 pagina’s strip: “Betekent dit nu dat er een punt gezet wordt achter de Kiekeboes? Eerder een vraagteken. De titel Seizoensfinale staat voor iets dat afgerond is, maar niet noodzakelijk voor een definitief einde. Komen de Kiekeboes nog terug? Wie weet, misschien wel. Mysterieus? Ik hou het graag spannend. Eindigen met een cliffhanger is nu eenmaal mijn vak.”

Of Merho er dan helemaal mee stopt? “Met strips maken wel. Maar ik blijf een verhalenverteller. Er spoken nog wat ideeën door mijn hoofd voor schrijfprojecten. Dingen waar ik nooit aan toekwam omdat ik decennialang op een charmante wijze gegijzeld werd door de Kiekeboes. Dingen die ik helemaal alleen kan doen, zonder te moeten coördineren en controleren. En vooral zonder druk.”

Merho

Merho (°1948) werd geboren in Antwerpen als Rob Merhottein. Tijdens zijn middelbare schooltijd tekende hij vanaf 1964 een reeks gags rond Comi & Dacske voor een vakblad van de middenstand, en een jaar later de gagstrip Zoz en Zef in Jong Caritas. Van beide jeugdzonden verscheen een album en deze zijn nu gegeerde verzamelobjecten. Daarna volgde hij een opleiding Toegepaste Grafiek aan het Sint-Lucasinstituut in Brussel. (meer…)

Kom naar het verjaardagsfeest van Merho!

Merho blaast binnenkort 75 kaarsjes uit en dat vieren we op zaterdag 21 oktober met een groot verjaardagsfeest in de Warande in Turnhout.

De stripauteur van de Kiekeboes nodigt al zijn lezers uit voor een live opname van ‘Welcome to the AA’, de podcast van Alex Agnew en Andries Beckers. Samen blikken ze terug op de rijkgevulde carrière van de best verkopende stripmaker van België. Trio Astor zorgt voor de muzikale omlijsting van deze feestelijke avond.

Datum: Op 21 oktober 2023 (19:30 – 21:30)
Locatie: de Warande, Turnhout

Het laatste avontuur van Merho

164 Seizoensfinale

Is Moemoe nu al bezig met het regelen van haar begrafenis? Maakt Tomboy een carrièreswitch? Heeft Chichi werkelijk een toyboy? Gaat Marcel eindelijk zijn zolder verbouwen? Is Fanny terecht bezorgd om Jens? Vanwaar dat sterretje in de voorruit bij de Kiekeboes? Hoe reageert Van der Neffe op de diefstal van zijn cabrio? Sinds wanneer heeft Goegebuer een caravan? Hoe komt het dat Sapperdeboere zich depressief voelt? Zet Dédé een eerste stap richting een deugdzaam leven? En waarom gedraagt Dame Thea zich zo vreemd? Een heleboel vragen in een verhaal dat draait rond de opname van de seizoensfinale van ‘Het geslacht ... lees meer Kinkel’, de nog immer populaire soap. Met als bonus een blij weerzien met enkele vergeten figuren van vroeger...

€ 7,99