Van 25 tot 31 januari is het poëzieweek. Geen beter moment om nieuwe poëzie te leren kennen! Onderstaande bundels verschenen het afgelopen jaar en we kunnen ze alleen maar warm aanbevelen.

Wil je al deze bundels graag lezen? Doe dan mee aan onze winactie op Instagram! De wedstrijd loopt gedurende de poëzieweek van 25 tot 31 januari.

Mond vol dobbelstenen

Op de ijskoude oceaanbodem
werkt een wrakbaars een kleine
haai levend naar binnen.
Even dag in zijn eeuwige nacht.
Voor haai is de wrakbaars een eetbare woning,
een huisje van koek, een sprookje. Tonnus Oosterhoff speelt met de oneindige mogelijkheden van de taal en het toeval. Motieven, hele tekstfragmenten soms, komen terug in allerlei schikkingen, alsof elk gedicht een nieuwe worp met dezelfde dobbelstenen is. Zo beproeft Oosterhoff voortdurend de aandacht van de lezer, probeert hem te verleiden tot terugbladeren en alles in een nieuw licht te zien. Mond vol dobbelstenen laat zich lezen als één groot, meerkoppig gedicht, dat voortdurend van gedaante verandert en ... lees meer schittert in zijn volstrekte oorspronkelijkheid.

€ 21,99

Crudités

Als dichter, schrijver en vertaler is Anneke Brassinga kind aan huis bij het woord. Na veel te hebben geschreven over de onzekerheid der dingen, richt zij haar speelse, maar uiterst grondige manier van kijken nu op het fundament onder alles wat haar beweegt: de taal. Met wervelende eruditie verkent ze bijvoorbeeld de valkuilen en vreugden van het vertalen, de moed van George Orwell, het blauw van Anna Blaman, en Winnie-the-Pooh als oerboek. Brassinga toont haar beheersing van de taal in vele verschijningsvormen: columns, essays, poëzie, vertalingen, en zelfs een libretto worden dooreen opgediend. Tussen de regels is Crudités een pleidooi ... lees meer voor het weerbarstige en het ongemakkelijke van kunst en van literatuur in het bijzonder.

€ 24,99

een lichaam dragen

In hun gedichten onderzoekt Hannah Chris Lomans of poëzie een plek kan zijn waar de vloeibaarheid van een lichaam beleefd kan worden. een lichaam dragen is een zoektocht naar een onmogelijk gemaakte heelheid, een heelheid die in de buitenwereld geen bestaansruimte gegund wordt. Deze gedichten openen een landschap waar andere, eigenlijkere regels gelden. Een landschap dat soms troostend is, soms gevaarlijk, soms leeg, soms omvattend. Een lichaam beweegt zich door dat landschap en probeert het zich te verinnerlijken.

€ 21,99

De Oostakkerse gedichten

Vijftig jaar De Oostakkerse gedichten Facsimile-editie

€ 17,50

Zabriskie

Na Zon en 2050 zet Verhelst met Zabriskie de kroon op zijn poëtische verbeelding van waar we als mensheid op afstevenen.
Wie of wat zullen we vinden
als we ’s nachts plankgas over de zoutvlakte scheuren
onder de onmetelijke sterrenhemel –
wat zal er in het licht van de koplampen springen?
Heeft het fosforescerende ogen?
Zal het ons tijdens die ene seconde willen aankijken?
In Zabriskie wordt de ene na de andere reis ondernomen – een droom achterna. Tijdens die voyages zijn er rituelen, gezangen, luchtspiegelingen, visioenen en openbaringen. Er is het zoeken naar vormen van afscheid, maar telkens is er ook het verlangen een glimp ... lees meer op te vangen van een sneeuwluipaard, een zabriskie, omdat het leven betekenisloos is zonder verlangen.
Zabriskie is een ode aan kunst, aan hoop, aan rituele taal, aan beelden, aan poëzie.
Verhelst schept een draaikolk van betekenissen in een verbluffend universum.

€ 22,99

Sunset industries

Hoe blijf je overeind in een stuurloze wereld? Je volledig afsluiten, wegvluchten in verhalen, of juist door solidariteit met anderen? Hoe doorwaad je de onophoudelijke stroom aan tragisch nieuws die onze levens binnen sijpelt, zonder jezelf te verliezen? Sunset Industries volgt inwoners van Atlantis: een held die overstromingen bestrijdt, zijn familie op het thuisfront, en hun bijzondere hond. Ze leven in een mythisch universum waar goden door koelkasten snuffelen, asfaltwegen oerbossen dooraderen, en zeevaarders uit eeuwenoude sagen in landschepen rondrijden. Prehistorische koningen klampen zich vast aan hun uitstervende olie- en gasimperiums – industrieën waarop de zon weldra zal ondergaan. Deze ... lees meer bundel is tegelijk een kosmische momentopname, een kwetsbaar beeld van een schrijver die een desintegrerende samenleving wil doorgronden en een verkenning van het lijden dat overal rondom ons te zien is. Sunset Industries vertelt over eenzaamheid, afscheid, wachten op wat komen kan; over wat ons mens maakt, door alle tijden en omstandigheden heen.

€ 21,99

Vlerk

Met zijn tweede bundel bevestigt Idwer de la Parra eens te meer zijn eigenzinnige positie binnen de Nederlandstalige poëzie. Dichterschap, dit verendek –
rukwind mort aan de pennen. Ik wil ze kwijt maar durf ze
zelf niet neer te leggen. Moeder, wat is er van mij
geworden? Een zingende kraai? Toch ziek om al die lelijkheid
fraai te willen zeggen.

€ 19,99

de man die blauw werd

Een man die iedereen lijkt te kennen, hij ziet er aan de buitenkant althans altijd hetzelfde uit, redt het niet meer. Hij ziet een wereld die zijn ding doet binnen een mentale vissenkom, waar hij van buiten af naar kijkt, maar niet naar binnen kan. Hij begrijpt de bewegingen van de mensen en alles wat daarachter ligt niet goed, wat soms een intense woede bij hem teweegbrengt. Hij krijgt het dan zo benauwd dat hij rood aanloopt en denkt te stikken. Op die momenten laat ook de taal hem in de steek en brengt hij nog slechts klanken uit. Er ... lees meer is een reden voor dit alles: autisme. Sinds de man weet dat dat label op hem is geplakt, probeert hij een nieuwe wereld te maken, een waarin hij past. Daarover gaan deze intense, kraakheldere gedichten.

€ 22,99