De zomerreisjes laten nog even op zich wachten, maar gelukkig kunnen we in tussentijd de wereld rondreizen in boeken! Er verschenen de afgelopen maanden een heleboel interessante internationale boeken. Van Frankrijk en Noorwegen, naar Israël, tot zelfs Australië en Trinidad, in dit lijstje met leestips vind je vast een roman die jou doet dromen van verre of minder verre reizen!

 

1. Frankrijk

Reis doorheen een Frans berglandschap met De mensenzoon van Jean-Baptiste Del Amo, het verhaal van een vader, een moeder en een zoon, en van geweld dat overgaat van de ene op de andere generatie. Deze nieuwe roman, die zich afspeelt op een afgelegen plek in de wilde natuur, kreeg al meteen lovende recensies. ‘Del Amo is bijzonder goed in het opbouwen van psychologische spanning’, schreef De Morgen, en in Knack stond te lezen dat de roman ‘zowel op stilistisch als op emotioneel vlak’ hoge toppen scheert.

De mensenzoon

Na vele jaren van afwezigheid duikt een man zonder enige uitleg weer op in het leven van zijn zoon en vrouw. Hij neemt ze mee naar het diepst van de bergen, naar het afgelegen Les Roches, een verwoeste boerderij, half overwoekerd door planten en bomen. Het is de plek waar hij zelf opgroeide met zijn meedogenloze vader.
Omringd door de wilde natuur probeert de vader zijn gezin te overtuigen van zijn goede bedoelingen en hij doet zijn best om het vervallen huis te repareren. Maar dan blijkt de moeder zwanger te zijn van een ander. Achtervolgd door zijn verleden, ... lees meer en verteerd door jaloezie, raakt de vader langzaam in de greep van de waanzin.
Met prachtige beschrijvingen van de woeste en betoverende natuur is De mensenzoon een onvergetelijke, subtiele maar ook schokkende roman over een vader, een moeder en een zoon, en over hoe geweld van de ene generatie op de volgende overgaat.

€ 23,99

2. Noorwegen

Reizen door Noorwegen doen we met Roy Jacobsens romanreeks. Eerder verschenen al De onzichtbaren en Witte zee, en nu is ook het derde deel uit: De ogen van de Rigel. In dit boek verlaat Ingrid het eiland van haar familie en gaat ze op zoek naar de vader van haar kind, wat haar dwars doorheen Noorwegen leidt. Een Noorwegen dat nog duidelijk de littekens van de Tweede Wereldoorlog draagt.

Belgian Cats Van het EK 2005 tot de Olympische Spelen 2024

€ 24,99

3. Israël

Voor wie literair verder wil reizen is er de nieuwe roman van Hila BlumHoe je van je dochter moet houden. Deze fenomenale roman draait om een gezin: een moeder die in Israël woont en een dochter en kleindochters die in Groningen wonen. Een gezin waarin fouten gemaakt worden en misverstanden ontstaan, uit naam van de liefde, die uiteindelijk zullen leiden tot een onmetelijk psychologisch drama.

Hoe je van je dochter moet houden

Een vrouw staat in een donkere straat, duizenden kilometers verwijderd van haar huis in Israël. Ze kijkt stiekem door de verlichte ramen van een woning in Groningen. De twee meisjes die ze in de woonkamer ziet zijn de dochters van haar enige dochter, de kleinkinderen die ze nog nooit heeft ontmoet. Dan vertrekt ze weer naar Israël, zonder te hebben aangebeld.
Deze fenomenale roman draait om een gezin: moeder, dochter en vader. Een gezin waarin fouten gemaakt worden en misverstanden ontstaan, uit naam van de liefde, die uiteindelijk zullen leiden tot een onmetelijk psychologisch drama. Met precisie fileert Hila ... lees meer Blum de liefde van een moeder voor haar dochter en toont genadeloos de grenzen aan van het vermogen om het lot van je kinderen te bepalen.

€ 23,99

4. Patagonië

Nog verder reizen we, naar Patagonië, met Claudio Magris in Zuiderkruis. Dit boek is een denkbeeldig reisverslag, waarin Magris in het kielzog van drie fascinerende personen naar Zuid-Amerika reist. Hij beschrijft de lotgevallen van de Sloveense etnoloog Juan Benigar, de Franse advocaat Orélie-Antoine de Tounens en de Italiaanse non Angela Vallese.

Zuiderkruis

Zuiderkruis is een denkbeeldig reisverslag waarin Claudio Magris in het kielzog van drie fascinerende personen naar het uiterste zuiden van de aardbol afreist. Hij beschrijft de lotgevallen van de Sloveense etnoloog Juan Benigar, de Franse advocaat Orélie-Antoine de Tounens en de Italiaanse non Angela Vallese.

Aan de hand van anekdotische legendes, bijzondere wetenswaardigheden en poëtische bespiegelingen doet Magris verslag van hun gedrevenheid om de inheemse volkeren van Araucanië, Patagonië en Vuurland te beschermen tegen de bedreigingen van hun bestaan. In Zuiderkruis komen de bekende thema’s uit het werk van Claudio Magris duidelijk naar voren. Hij onderzoekt de talrijke betekenissen van ... lees meer het uiterste zuiden, zowel in wetenschappelijke zin als in literaire zin: schrijvers over ‘het zuiden’ als Jules Verne, Edgar Allan Poe, Jorge Luis Borges en Bruce Chatwin komen aan bod.

€ 22,99

5. Trinidad en Tobago

Ayanna Lloyd Banwo is een auteur uit Trinidad en Tobago en haar debuut Toen wij nog vogels waren speelt zich af in de fictieve stad Port Angeles, gebaseerd op de stad Port of Spain. Er vindt een sprookjesachtige ontmoeting plaats tussen twee mensen en werelden. Darwin is nieuw in de stad, en begint een nieuwe job als grafdelver. Yejide woont aan de rand van de stad, waar haar moeder op sterven ligt. Een betoverende roman met magische elementen, over hoe verdriet altijd in balans kan zijn met hoop.

Toen wij vogels waren

Darwin is nog maar net aangekomen in Port Angeles, als hij een baantje vindt als grafdelver. Hij heeft zijn moeder en het rastafarigeloof achter zich gelaten om zijn fortuin te zoeken in de grote stad. Hier moet ook ergens zijn vader wonen, en hij heeft goede hoop dat hij hem in de drukke straten tegen het lijf zal lopen.
In een oud huis op een heuvel, waar het oerwoud en de stad elkaar ontmoeten, ligt de moeder van Yejide op sterven. Haar nalatenschap is bijzonder: ze heeft het vermogen om te communiceren met de doden. De vrouwen in de familie ... lees meer van Yejide stammen af van de corbeaux, de zwarte vogels die bij zonsondergang naar het oosten vliegen met de zielen van de doden. Darwin en Yejide hebben elkaar nodig. Hun lotsbestemming is onlosmakelijk verbonden en ze zullen elkaar vinden op Fidelis, de uitgestrekte oude begraafplaats van Port Angeles, waar geheimen en problemen voor het oprapen liggen.

€ 24,99

6. de Verenigde Staten

Een overweldigend thrillerdebuut van de Amerikaanse auteur Stacey Willingham, in de stijl van Karin Slaughter: Een duistere schittering. In de zomer waarin Chloe Davis haar twaalfde verjaardag viert, verdwijnen zes tienermeisjes uit het kleine stadje in de VS waar ze woont. Aan het eind van de zomer wordt Chloes vader gearresteerd en veroordeeld als seriemoordenaar, en sindsdien heeft hij de gevangenis niet meer verlaten. Twintig jaar later werkt Chloe als psycholoog in Baton Rouge. Er verdwijnt weer een meisje en Chloe beleeft die angstaanjagende zomer weer opnieuw.

Een duistere schittering

Echte monsters verschuilen zich niet het bos, ze zijn niet de schaduw achter de boom of de onzichtbare aanwezigheid in een donkere hoek. Nee, echte monsters staan recht voor je.

In de zomer waarin Chloe Davis haar twaalfde verjaardag viert, verdwijnen zes tienermeisjes uit het kleine stadje waar ze woont. Ouders worden bang, alle meisjes moeten binnenblijven, de dagen zijn lang en vol angst. Aan het eind van de zomer wordt Chloes vader gearresteerd en veroordeeld als seriemoordenaar, en sindsdien heeft hij de gevangenis niet meer verlaten.

Twintig jaar later werkt Chloe als psycholoog in Baton Rouge, maar soms ... lees meer voelt ze zich net zo verward als haar patiënten zelf. En wanneer er een vijftienjarig meisje verdwijnt, beleeft ze die angstaanjagende zomer weer opnieuw.

€ 21,99

7. Australië

Voor wie naar Australië wil reizen is er de heruitgave van De overgang van Venus, de klassieker van Shirley Hazzard. Het is het verhaal van twee weeskinderen, de zussen Caroline en Grace Bell, vlak na de Tweede Wereldoorlog. Op veel vlakken zijn de twee elkaars tegengestelde: Caro is impulsief en stort zich in allerlei avonturen en relaties die gedoemd zijn tot mislukken, terwijl Grace kalm en rustig is en lange tijd gelukkig lijkt in haar huwelijk. Door de decennia heen kruisen de paden van de zussen elkaar.

De overgang van Venus

De overgang van Venus wordt gezien als het meesterwerk van de Australische schrijfster Shirley Hazzard. Het is het verhaal van twee weeskinderen, de zussen Caroline en Grace Bell. Ze verlaten na de Tweede Wereldoorlog Australië om een nieuw leven te beginnen in Engeland. Caro is de impulsiefste van de twee en stort zich in allerlei avonturen en relaties die tot mislukken gedoemd zijn. Met de jaren leert ze dat liefde en lust eigenlijk vooral verdriet opleveren.

Grace daarentegen is kalm en rustig, en haar huwelijk lijkt lange tijd gelukkig te zijn. Door de decennia heen kruisen de paden van de ... lees meer zussen elkaar. Welke keuzes ze ook maken, en hoe ver ze ook van elkaar verwijderd zijn, hun levens zijn voor altijd onlosmakelijk met elkaar verbonden.

€ 27,50