Het Angoulêmesyndroom

Het heet het Jeruzalemsyndroom en veroorzaakt psychische afwijkingen na een diepreligieuze ervaring. Maar nu waart er een veel gevaarlijker variant rond: het Angoulêmesyndroom. Mensen wanen zich Snoopy of een smurf of Largo Winch of een andere stripfiguur nadat ze in de Franse stad Angoulême hebben rondgedwaald. Ook Kwabbernoot wordt getroffen door het syndroom en wordt opgesloten in een psychiatrisch centrum. Dat kan Robbedoes niet laten gebeuren.

Jul, jullie Robbedoes en de krankzinnigen is zo krankjorum en dolkomisch dat het in niets op de andere Robbedoes door…-avonturen lijkt. Jullie moeten je geweldig geamuseerd hebben?!

Robbedoes heeft vele gezichten, en vele stijlen van avontuur, ik moest dus kiezen in welk genre van avontuur ik dit album wilde plaatsen … Ik heb me altijd geamuseerd met de tumultueuze relatie tussen Robbedoes en Kwabbernoot … Ze zijn onafscheidelijk maar maken vaak ruzie, Kwabbernoot is veel minder voor rede vatbaar en lokt vaak avonturen en rampen uit. Ik moest dikwijls denken aan het album Pas op, Robbedoes!, dat hyperverontrustend en bizar is. Ik wilde ook een zo hilarisch mogelijk verhaal schrijven (ik ben vooral dol op grappen en humor), maar met een vleugje bevreemding om de boel wat te kruiden.

Aanklacht

Het verhaal is ook een aanklacht tegen de manier waarop de psychiatrie werkt.

Het is een soort One Flew Over the Cuckoo’s Nest in stripversie, waar alle verwijzingen naar strips – van Kuifje tot manga – in een wervelwind door elkaar worden gegooid! Psychiatrische ziekenhuizen zijn geweldige plekken voor avonturen, omdat de waanzin van de buitenwereld op één plaats geconcentreerd is, wat de situatie voor de patiënten vaak nog erger maakt. Dit soort gevangenisziekenhuizen bestaat nog steeds over de hele wereld, maar er is niet altijd een piccolo met een eekhoorn om de gevangenen te komen redden!

En euh … kunnen we nu met een veilig gevoel door de straten van Angoulême lopen 😉

Als je ooit tijdens het stripfestival in deze stad bent geweest, weet je heel goed dat de gekken daar rondlopen, vooral na middernacht, rond het Mercurehotel! Wil je jezelf verdedigen, probeer dan je aanvaller knock-out te slaan met de integrale van Thorgal. Dat werkt uitstekend, heb ik gehoord!

17 Robbedoes en de krankzinnigen

Aaaaah... Angoulême! De Franse stad die bekend staat om het jaarlijkse stripfestival, met alle fans, zijn goedmoedige stemming en zijn gekken die in het psychiatrisch ziekenhuis zijn opgesloten omdat ze denken dat ze striphelden zijn. Ja, je leest het goed: een ernstige epidemie heeft de wereldhoofdstad van de negende kunst getroffen! De inwoners denken dat ze Snoopy, Largo Winch, Obelix of Mafalda zijn! Zelfs Kwabbernoot is getroffen door het virus en zit nu opgesloten in een vreemd instituut voor krankzinnigen... En aangezien het album waarin Robbedoes Kwabbernoot in de steek zou laten nog niet getekend is, zal onze piccolo natuurlijk ... lees meer proberen om zijn vriend daar weg te krijgen. Jul en Libon, elk op hun eigen manier, hebben een voorliefde voor eigenzinnige en onweerstaanbaar inventieve humor. Samen bundelen ze hun talenten voor een waanzinnige Robbedoes door… die je in geen geval mag missen!

€ 11,99