interview

Stephan Vanfleteren brengt zijn eerste boek zonder foto’s uit: ‘Dagboek van een fotograaf’

Met Dagboek van een fotograaf brengt Stephan Vanfleteren zijn eerste boek zonder foto’s uit. Daarmee toont hij naast weergaloos fotograaf ook een meester van het geschreven woord te zijn. Hij sprak over zijn boek in het VRT-journaal en in De Morgen.

Op 13 maart, precies het moment dat de wereld stilviel, begon Stephan Vanfleteren te wandelen. Hij wandelde bij valavond, vaak was hij uren onderweg. Hij zag het lente worden. Onderweg fotografeert hij, maar hij houdt ook een dagboek bij.
Hij noteert wat hij ziet, voelt en overdenkt. Na tweeënhalve maand is er het besef dat de stilte weg is. Vanfleteren eindigt zijn dagboek een paar weken later, als de zomer aanbreekt. Dagboek van een fotograaf legt op een fijnzinnige, persoonlijke en nabije manier de meest ingrijpende maanden uit onze hedendaagse geschiedenis vast.

In het VRT-journaal presenteerde Vanfleteren de foto’s die hij tijdens zijn Corona Walks maakte, en vertelde hij meer over Dagboek van een fotograaf. Je bekijkt het fragment hieronder.

Dagboek van een fotograaf is, … een buitengewoon meeslepend boek. Honderdzestig pagina’s lang maakt Vanfleteren ons tot bevoorrechte getuigen van zijn fotografische zoektocht naar verstilling.’ – De Morgen

Ook De Morgen sprak Vanfleteren over zijn nieuwe boek. Ze spraken onder meer over de inspiratie achter de dagboekfragmenten en waarom er geen beelden in dit boek staan:

‘Ik ga van de verlatenheid gebruikmaken om het vertrouwde eens op een andere manier te observeren. Wat is dat eigenlijk, een zeegolf? Wat zie ik écht als ik door mijn raam kijk?’

‘Ik vond het maken van een boek zonder foto’s een mooie manier om mezelf te provoceren. Om nog eens een gevecht met mezelf uit te lokken.’

Meer lezen? Het interview is te lezen op www.demorgen.be (let op: artikel bevindt zich achter een betaalmuur).

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief