November staat in het teken van ‘Try Vegan’. Het doel? 1 maand lang plantaardig eten, en wie weet ook daarna vaker voor vegan kiezen. Gelukkig voorziet Try Vegan heel wat handige recepten en nuttige tips & tricks om deze uitdaging tot een goed einde te brengen. En daar doen ook wij aan mee!

Try Vegan gaat over proberen. Probeer dus vandaag eens iets nieuws! Wat dacht je van deze knapperige Parmigiana-bladerdeegtaartjes uit Vandaag vegan!  van experts ter zake Miki Duerinck en Kristin Leybaert?

Het Italiaanse ovengerecht Parmigiana bestaat uit laagjes aubergine, mozzarella, tomaat en Parmezaanse kaas. Klinkt lekker, maar niet bepaald vegan! Deze plantaardige versie is minstens zo lekker en bevat bovendien minder vet. De zijden tofu vervangt de mozzarella en de tomatensaus met edelgistvlokken smaakt heerlijk umami. En nu we toch aan het experimenteren zijn, waarom dit smeuïge gerecht niet als vulling voor knapperige bladerdeegtaartjes gebruiken?

VOOR 8 TAARTJES
180 g bladerdeeg, uitgerold
200 g zijden tofu
300 g aubergine, in 16 plakjes
1 ui, in stukjes
1 teentje knoflook, geperst
½ l tomatenblokjes (blik of brik)
zeste van 1 biocitroen
2 eetlepels bloem
1 eetlepel edelgistvlokken
1 eetlepel pijnboompitjes
1 bosje basilicum, gehakt
peper en zout
olijfolie

• Leg de aubergineplakken naast elkaar en bestrooi ze gul met zout. Laat ze 30 minuten rusten, zodat het zout het vocht uit de aubergine kan trekken.
• Spoel de aubergineplakken af en dep ze droog.
• Stoof de ui goed gaar in wat olijfolie. Bak de knoflook even mee.
• Voeg de tomaten toe en breng ze op smaak met citroenzeste, het basilicum, peper en zout.
• Laat de saus 30 minuten zachtjes koken zonder deksel, zodat de saus indikt. Roer af en toe. Laat de saus daarna afkoelen.
• Verwarm de oven voor op 200 °C.
• Haal de aubergineplakken een voor een door de bloem.
• Verhit wat olijfolie in een bakpan en bak de aubergineplakken aan beide zijden aan. Laat ze afkoelen.
• Snijd de zijden tofu voorzichtig in plakjes.
• Bekleed de bodem en de opstaande randen van 8 muffinvormpjes met het uitgerolde bladerdeeg.
• Leg een afgekoeld aubergineplakje op de bodem van elk muffinvormpje.
• Verdeel een afgestreken eetlepel tomatensaus over de aubergines, leg er een plakje zijden tofu bovenop, kruid met peper en zout en strooi er edelgistvlokken over.
• Ga zo door met de rest van de aubergineplakjes, zijden tofu en tomatensaus.
• Strooi de pijnboompitten erover en bak de taartjes 20 minuten in de hete oven.

Smakelijk!

Wil je nog meer inspiratie? Je vindt het hier:

Vandaag Vegan!

Kiezen om voluit plantaardig te gaan heeft alleen maar positieve eff ecten. Maar hoe moet dat? Vegan koken vraagt wat knowhow, gelukkig zijn de oplossingen vrij eenvoudig. Je moet alleen weten welke plantaardige alternatieven je waarvoor kunt gebruiken. Neem nu een ei. Komt voor in veel van je favoriete recepten: om te binden, om te paneren, om op te kloppen. Kun je dat eitje overal op dezelfde manier vervangen? Nee, de oplossing is telkens verschillend. Maar het lukt! Proef maar van de quiche met pompoen en prei, de eiersalade, de tortilla van vermicelli, de appeltaart en de schattige Pavlovataartjes. Ook voor kaas ... lees meer gaan de auteurs op zoek naar aangepaste oplossingen voor de hartige smaak, de smeuïgheid of het krokante korstje. Zoals bij het gegratineerd witloof, de cashewnotensmeerkaas met dille, de wrap met feta en avocado en de kwarktaart met frambozen en speculaas. Plantaardige melk en room zijn er bij de vleet. Weet wat je kiest voor welke bereiding! Dan lukt je lasagne, maak je originele amandelpolenta en wordt de aardbeienbavarois lekker luchtig. Vandaag vegan! is niet alleen een boek over plantaardig koken, het is vooral een boek over lekker eten. Niet alleen voor de doorgewinterde veganist, voor wie vegan vanzelfsprekend is, maar ook voor de nieuwsgierige starter die wel wil gaan voor Vandaag Vegan!

€ 22,99

Veggie of vegan, lekker simpel

In Veggie of Vegan, lekker simpel vind je meer dan 70 recepten die vlot te maken zijn. Niet ingewikkeld, niet tijdrovend, met makkelijk verkrijgbare ingrediënten én alle geïllustreerd met heerlijke foto’ s van Heikki Verdurme. Er zit van alles wat in! Fingerfood en gezonde fastfood, met leuke variaties op bekende recepten zoals nacho’s, ceviche, döner kebab of panini. En ook comfortfood, in alle smaken. Mediterraan getint, zoals blitse lasagne of zuiders gevulde aubergine. Met een Aziatische touch, zoals Japanse ramen of Indiase groentecurry. Of klassiek, met originele recepten voor de herfst en winter, zoals gevulde butternut, paddenstoelenflapjes of waterzooi. Wil ... lees meer je daarna nog een toetje? Dan maak je in een wip een onweerstaanbare chocolademoussetaart of een verleidelijke île flottante aux fraises. Allemaal lekker simpel! Dit boek heeft nog iets bijzonders: elk recept waarin zuivel gebruikt wordt, krijgt een evenwaardige vegan tegenhanger. Zo heb je telkens de keuze welke versie je maakt: vertrouwd veggie of avontuurlijk vegan.

€ 15,00