Wat is tummy time?

Je hebt vast al gehoord dat ‘tummy time’ erg belangrijk is voor een opgroeiende baby, maar wat houdt dit nu eigenlijk in? Het is een momentje in de dag waarop je jouw baby op zijn buik legt. Dit is belangrijk voor zijn nek- en rugspieren, want zo leert hij zijn hoofdje optillen en recht te houden. Eens je baby dit onder de knie heeft, volgt kruipen en rechtzitten snel achter elkaar!

Waarom is het belangrijk?

Er worden verschillende spieren gebruikt tijdens het buikliggen. Buiten de nek- en rugspieren worden ook de been- en armspieren gebruikt. Om beter te kunnen kijken en te grijpen naar dingen zal je kindje proberen zichzelf op te drukken. Daarbij worden ook zijn handjes gebruikt en stimuleert het de fijne motoriek van je baby.  De benen en de heupen worden ook ingezet tijdens het buikliggen, spieren die nodig zijn voor het kruipen. Bovendien voorkomt dit ook een plat hoofdje en een stijve nek!

Je kan stoppen eens je baby zelf kan omrollen en stevig zijn hoofdje kan ophouden.

Tummy time is play time

Je kan al een week na de geboorte beginnen, maar doe het in korte sessies van enkele seconden. Naarmate je baby ouder wordt, hoe langer de sessies mogen duren. Je kan dit dus een aantal keren per dag doen, maar zorg er ook voor dat je baby goed wakker is! Blijf altijd in de buurt en laat je je kindje niet in slaap vallen tijdens de buiklig oefening.

In het begin kan het best overweldigend en vermoeiend zijn. Maak je dus geen zorgen als je baby het niet leuk vindt. Geef de moed zeker niet op en probeer de volgende keer nog eens! Wij zullen je alvast enkele tips geven om je op weg te helpen.

Tips & tricks voor een geslaagde buiktijd

  • Zorg voor een zachte, maar stevige ondergrond zoals een rubberen speelmat. Zo kan je baby zich makkelijk opdrukken en niet wegslippen.
  • Doe mee en lig naast of voor je baby. Zing dan een liedje of praat met je kindje want hij hoort je stem graag!
  • Buiklig oefenen vlak na etenstijd is geen goed idee. Je wacht best een uurtje na de voeding zodat je  voorkomt dat je baby melk teruggeeft. Een hongerige baby is natuurlijk ook niet fijn! Dus zoek best een momentje waar je kindje goed wakker is.
  • Je kan ook met je rug op de grond liggen en jouw kindje met zijn buik op je borst leggen. Dit zorgt voor een beetje variatie en wat quality tijd. Hiermee kan je alvast beginnen als je kindje het niet zo leuk vindt om op zijn buik te liggen.
  • Tummy time is bedoeld voor plezier! Plaats speelgoedjes of een leuk boek uit handbereik van je baby. Uit nieuwsgierigheid zal hij gemotiveerd zijn om te kijken of het proberen aan te raken.

Ontdek de zaligste kinderboeken voor tummy time

Kijkboek met spiegeltje

De reeks Baby ziet… is ondertussen al een beetje een klassieker. Het principe is eenvoudig: eenvoudige patronen in zwart-wit, hier en daar aangevuld met een felle kleur. Helemaal op maat van de waarneming van baby’s. Tekeningen die de hersenen en de visuele waarneming stimuleren! In dit nieuwe kijkboek staan weerom een heleboel leuke patronen. En als kers op de taart zit er achterin het boek een spiegeltje!

€ 9,99

Tik Tak – Baby’s Kijkboek (Buikboek)

Het huis, de boom, de trommel, de maan… Dit interactieve kijkboek is speciaal ontwikkeld voor de allerjongsten. De eenvoudige en aantrekkelijke illustraties zijn een mix van zwart-wit en felle kleurcontrasten, ideaal om de visuele waarneming van zeer jonge kinderen te stimuleren. Het spiegeltje op de laatste pagina vormt een leuke verrassing. Door de grote flappen achteraan kan het boek rechtop gezet worden. Leg je baby op zijn buik voor het boek en motiveer hem om zijn hoofdje op te richten en de plaatjes en het spiegeltje te bekijken. Zo bevordert dit boek niet alleen het observatievermogen van je kleintje, maar ... lees meer ook zijn motorische ontwikkeling. Ideaal voor tummy time!

€ 8,99

Baby’s eerste boekje: Walvis & Konijn

Neem baby mee op stap in de dierenwereld. Walvis en konijn geven een inkijkje in een dag uit hun leven. De contrasterende zwart-witpatronen stimuleren het waarnemingsvermogen en prikkelen de hersenen. Want graag lezen begint op schoot.

€ 12,99

Baby’s eerste boekje: Olifant & Panda

Neem baby mee op stap in de dierenwereld. Olifant en panda geven een inkijkje in een dag uit hun leven. De contrasterende zwart-witpatronen stimuleren het waarnemingsvermogen en prikkelen de hersenen. Want graag lezen begint op schoot.

€ 12,99

Milo gaat op stap

Milo gaat op stap, samen met zijn vriendjes. Ze rijden met de trein, varen in een boot, zweven in een luchtballon… Ga je mee? De vrolijke prenten in zwart-wit stimuleren de visuele waarneming van je baby.

€ 12,99

Milo’s dag

Ga je mee op stap met Milo de kat? Hij neemt je mee naar zijn favoriete plekjes. Boekje op rijm vol zwart-wit contrasten. In het spiegeltje zie je misschien wel van wie hij het meest houdt. Ideaal voor baby’s en peuters!   Wist je dat pasgeboren baby’s net als Milo de wereld in zwart-wit zien? Daarom houden baby’s van contrasterende zwart-witpatronen en felle kleurcontrasten. De zwart-witte en felgele illustraties in dit boekje zijn ideaal voor pasgeboren baby’s. De hersenen en de visuele ontwikkeling worden gestimuleerd door naar het boekje te kijken. Ga mee op stap met Milo en geef je ... lees meer baby de beste start. Want leesplezier begint op schoot, niet op school.

€ 12,99

Baby ziet: een doorkijkboekje

Kiekeboe! Daag je baby uit om te kijken door dit labyrint van vormen en zichzelf te ontdekken in het spiegeltje. Een boek om te ontdekken met je ogen en je handen.  

€ 13,99

Baby ziet: Bloemen

Baby groet ’s morgens de dingen. Dag gele bloem, dag blauwe bloem. Oh, nu ben je plots een groene bloem ploem ploem. Een boek om te ontdekken met al je zintuigen, handen en ogen. Daag je baby uit om te kijken hoe de kleuren zich vermengen. Kijk op het einde in het spiegeltje en misschien zie je wel de mooiste bloem van allemaal. Voor baby’s vanaf 6 maanden.

€ 13,99

Baby blij – MoiMoi

De patronen en klanken in dit boek zijn speciaal bedacht voor baby’s. De figuurtjes verwonderen en houden de aandacht van baby’s lang vast. Ze kunnen zelfs zorgen voor een lachje! Dit boek is geschikt als kijkboek, maar ook als voorleesboek. Het is wetenschappelijk bewezen dat het voorlezen van baby’s bijdraagt aan hun taalontwikkeling, fantasie en concentratievermogen.

€ 9,99

Psst… wist je ook dat je deze boekjes en meer kan terugvinden bij Pakske? Kom meer te weten in deze blog!