recept

Culinaire creaties: tiramisu met brownie en sinaasappel uit ‘Dubbel zo lekker’

De feestdagen staan voor de deur! Misschien weet je al wat er op het menu zal staan, misschien twijfel je nog? Geen paniek, we helpen je vooruit met een paar smakelijke recepten. Voor het dessert: tiramisu met brownie en sinaasappel uit Dubbel zo lekker!

 

Ingrediënten

Brownie

  • 1 el gebroken lijnzaad
  • 3 el warm water
  • 115 g plantaardige boter
  • 100 g patisseriebloem
  • 50 g cacaopoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • 60 g appelmoes
  • 150 g suiker

 

Sinaasappelmarmelade

  • 2 sinaasappels
  • 50 g suiker
  • sap van 1 sinaasappel
  • zeste van 1 sinaasappel
  • 2 el Cointreau/rum
  • snufje kaneel

 

Mousse

  • 200 g zijden tofu
  • 2 el sinaasappelsap
  • 3 el suiker
  • 2 el Cointreau/rum
  • 100 g plantaardige boter
  • 125 ml plantaardige opklopbare room
  • 6 el poedersuiker

 

Afwerking

  • enkele el cacaopoeder

 

Werkwijze

Brownie

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 175 ºC en bekleed een bakvorm met bakpapier. De vorm van de bakvorm is niet belangrijk omdat je de brownie later zult verkruimelen.
  • Meng het gebroken lijnzaad met het warme water in een kommetje en laat enkele minuten staan tot het een dikke massa is geworden.
  • Doe de boter in een kom en smelt deze in de magnetron op een lage stand. Laat even afkoelen.
  • Zeef ondertussen de bloem samen met het cacaopoeder, bakpoeder en zout boven een mengkom.
  • Voeg het lijnzaadmengsel samen met de appelmoes en de suiker toe aan de gesmolten boter.
  • Voeg de natte ingrediënten bij de droge en roer met behulp van een garde kort en voorzichtig door elkaar.
  • Giet het beslag in de bakvorm en bak gedurende 25 minuten of tot de brownie van de randen loskomt en terugveert als je erop duwt.
  • Laat afkoelen in de bakvorm.

 

Sinaasappelmarmelade

  • Snijd de sinaasappels in partjes door de boven- en onderkant af te snijden en vervolgens met een mes de schil van boven naar onder te verwijderen. Het is belangrijk om de witte vliezen mee te verwijderen, zodat deze geen bittere smaak kunnen afgeven.
  • Doe de suiker in een steelpannetje en laat deze karamelliseren op een laag vuur.
  • Wanneer de suiker bruin wordt, kan deze snel verbranden. Om dit te voorkomen blus je de suiker met het sinaasappelsap.
  • Voeg hierna onmiddellijk de sinaasappelpartjes, de sinaasappelzeste, drank en kaneel toe.
  • Laat dit op een laag vuur inkoken tot het een dikke, stroperige consistentie heeft.
  • Zet opzij en laat afkoelen.

 

Mousse

  • Meng de zijden tofu, het sinaasappelsap, de suiker en de drank in een blender en voeg beetje bij beetje de boter toe. Meng voorzichtig tot je een egaal mengsel hebt.
  • Klop met behulp van een mixer de plantaardige room op tot deze zachte pieken heeft. Voeg de poedersuiker toe en klop verder tot de room stijve pieken heeft.
  • Doe het tofumengsel in een kom en voeg beetje bij beetje de stijfgeklopte room toe. Spatel de room voorzichtig door het mengsel tot je een luchtige mousse hebt.

 

Assemblage

  • Neem een grote schaal of enkele glaasjes.
  • Stort een laag van de mousse op de bodem.
  • Verkruimel een stuk van de brownie in grove stukken op de mousse.
  • Maak een derde laag door enkele lepels van de sinaasappelmarmelade op de brownie te verspreiden.
  • Stort opnieuw een laag van de mousse en herhaal de stappen met de brownie en de sinaasappelmarmelade om meerdere lagen te krijgen.
  • Laat enkele uren tot 1 nacht opstijven in de koelkast.
  • Knip voor het serveren een figuur naar keuze uit papier of karton en leg het voorzichtig boven op de tiramisu. Doe enkele eetlepels cacaopoeder in een zeef en verstuif dit over de tiramisu. Verwijder het figuur en tadaa, je heerlijke dessert is klaar!

 

Hier vind je de recepten voor het aperitiefdrankje, het voorgerecht en het hoofdgerecht. Smakelijke feesten gewenst!

 

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief