Ijsland is een van de beste landen ter wereld om te vissen. De vers gevangen vis is nog geen 36 uur later in België te verkrijgen. De visindustrie is dan ook de grootste inkomstenbron van Ijsland na het toerisme. Geen beter land dus om je door te laten inspireren voor je vrijdags visgerecht. Vandaag presenteert Dagný Rós Ásmundsdóttir haar huisgemaakte fishsticks. Een heerlijk recept uit haar kookboek Roots én een kindvriendelijke klassieker. Smakelijk!

Ik gebruik verse IJslandse zeewolf tijdens het seizoen, maar maak dit ook wel met diepvriesvis. Ga voor een dikke, stevige vis, dan krijg je de beste vissticks ooit. Wanneer ik dit thuis op tafel zet, is iedereen happy. Mijn kinderen likken hun borden af! (Dagný Rós)

Benodigdheden
800 à 1000 g zeewolf, in gelijke dikke stukken gesneden
3 à 4 el bloem
2 of 3 eieren
250 g panko of broodkruim
sap van 1 citroen
boter en olijfolie
zwarte peper en zeezout

Bereiding
× Zet drie schaaltjes of diepe borden klaar. Meng in het eerste de bloem met zout en peper, klop in een tweede de eieren los en doe de panko in het laatste schaaltje.
× Kruid de vis met zwarte peper en zeezout. Wentel elk stuk vis eerst in de bloem, vervolgens door het ei en ten slotte door de panko.
× Verwarm olie en boter in een pan op een gematigd vuur.
× Leg de vissticks in de pan en bak ze aan beide kanten tot ze perfect gaar zijn. Dat duurt zeker een paar minuten per kant.
× Sprenkel er net voor het serveren wat citroensap over.

Tip: Ik koop altijd een grote vis en snijd die in stukken van gelijke dikte. De dunne uiteinden bewaar ik in de diepvries om later te gebruiken voor een vissoep of visballetjes.

[Recept] Fishsticks by Dagný Rós Ásmundsdóttir