Aspe NV

Aspe NV

De boeken van Pieter Aspe liggen sinds een tijdje onder de merknaam Aspe NV in de winkelrekken. Zijn eigen uitgeverij, die naast het op de markt brengen van boeken, ook jaarlijks de Aspe Award organiseert, een prijs voor aanstormend literair krimitalent. Dit jaar met niemand minder dan Axel Daeseleire en Michiel Devlieger in de jury!

In het voorjaar van 2015 kondigde Pieter Aspe de eerste editie van deze schrijfwedstrijd aan. Het vervolg is bekend: Koen Strobbe, een van de laureaten van toen, debuteerde vorig jaar met Kruis en munt bij Aspe NV.

Dit voorjaar resulteerde hun kennismaking zelfs in een samenwerking: Blankenberge blues. Dit boek van Pieter Aspe en Koen Strobbe streek bij verschijning meteen neer op de eerste plaats in de boeken top tien!

Reden genoeg om in ongewijzigde opstelling de derde editie van de Aspe Award af te trappen. Loop jij rond met een spannend plot in je hoofd en heb je een pen die kan wedijveren met de spannendste pennen van het land? Waag dan vooral je kans! Dat kan hier.

Wat?

Een schrijfwedstrijd voor nog niet uitgegeven auteurs van korte krimiverhalen.

Concept

Schrijf een verhaal van 1700 woorden. Dat is exact het aantal woorden dat Pieter Aspe elke dag schrijft. Het verhaal moet beginnen met de volgende zin:

‘Weet je zeker dat hij er niet is vanavond?’

Deadline

1 augustus 2017

Wat is er te winnen?

Er zijn drie laureaten. Behalve eeuwige roem valt hun ook het volgende te beurt: elk verhaal wordt afgedrukt in een speciale uitgave van Aspe NV die dit najaar verspreid wordt. Daarnaast ontvangt de eerste laureaat een som van 1.500 euro, de tweede de volledige backlist van Aspe en de derde één jaar gratis Omer.

Jury

Naar goede gewoonte omringt Pieter Aspe zich met een jury die niet alleen weet uit welke componenten een goed misdaadverhaal bestaat, maar ook vanuit de eigen achtergrond de inzendingen met een frisse blik kan beoordelen. Voor deze editie tekenen onder anderen Axel Daeseleire en Michiel Devlieger present.

De volledige jury bestaat uit:
Pieter Aspe
Axel Daeseleire (Acteur, bekend van o.a. Vermist)
Michiel Devlieger (Hoofd Fictie bij Woestijnvis)
Steven Maat (Uitgever AW Bruna)

Reglement

Het volledige reglement kan je hier nalezen. Doe dat grondig, er staan belangrijke voorwaarden in voor deelname.

Deelnameformulier

Is je verhaal geschreven? Hier kan je je word-document opladen.

Koen Strobbe

Koen Strobbe is een van de laureaten van de eerste Aspe Award. Zijn deelname aan de Aspe Award lanceerde hem als auteur.  Zijn debuut Kruis en Munt werd een bestseller en later schreef hij samen met Pieter Aspe het succesvolle Blankenberge blues. Daarover getuigden ze samen bij Van Gils & Gasten.

Op dit ogenblik werkt Koen aan een nieuwe Provence-thriller, die in het najaar verschijnt.

Nieuwe Van In

Goed nieuws! Pieter Aspe schrijft aan een nieuwe roman in de reeks rond commissaris Van In, De butlerknop. Het boek, het veertigste in de reeks, zal dit najaar verschijnen.

Zelf zegt hij er het volgende over.

Waardoor liet je je inspireren voor dit jubileumboek? 
“Ik las een artikel over een organisatie die werkelijk alles voor je kan regelen. Stel: je wil een tafeltje in een sterrenrestaurant dat altijd bezet is en liefst nog voor vanavond. Dan bel je naar die organisatie en zij regelen het voor jou. Of je wil absoluut VIP-tickets voor een maanden op voorhand uitverkocht concert? Eén telefoontje en een paar uur later is het gefikst. Wat zij doen is heel eenvoudig: ze gaan op zoek naar mensen die wel tickets hebben en ze kopen die gewoon af. Het spreekt dus voor zich dat die organisatie een clienteel heeft dat vooral bestaat uit de rijken der aarde.”

En toen was De butlerknop geboren? 
“Niet meteen, maar het is wel ergens blijven hangen. Mijn fantasie gaat dan natuurlijk nog een stap verder. Tafeltjes en tickets zijn één ding, maar stel dat je minder goede bedoelingen hebt? Dat er, ik zeg maar iets, iemand dringend moet
verdwijnen? Dat opent perspectieven voor een misdadig plot (lacht).”

Heb je zelf ooit een butlerknop gebeld? 
“Ik ga zeer graag uit eten, maar meestal hoef ik niet te reserveren in de plaatsen waar ik graag kom. En voorts ben ik een vredelievend man dus van mij moet er niet meteen iemand verdwijnen.”

Hier krijg je een overzicht van het omvangrijke werk van Pieter Aspe.

Vliegende reporter.

Naar aanleiding van de lancering van een nieuwe Van In, engageerde vliegende reporter Luc Haekens zich op vraag van Aspe NV om te onderzoeken hoe de man in de straat nu werkelijk denkt over de verhalen van Vlaanderens bekendste commissaris. Het resultaat ziet u in onderstaande video.

Belgian Cats Van het EK 2005 tot de Olympische Spelen 2024

€ 24,99

Blankenberge Blues

Aan de winterse kust smeedt een bont allegaartje van mensen een niet-alledaags complot nadat een van hen een aangespoelde potvis vond. In het dode dier zien ze namelijk een unieke kans om rijk te worden. In de darmen van een potvis zit immers amber, een goedje waarvoor de parfumindustrie veel geld veil heeft. Spijtig detail: een aangespoelde walvis opensnijden is bij wet verboden. De bende kan echter niet aan de lokroep van het grote geld weerstaan en besluit op zoek te gaan naar een koper in het illegale circuit. Langzaam maar zeker komen alle spelers in het verhaal zichzelf tegen en ... lees meer wordt de finale confrontatie met de professionele misdaad onvermijdelijk. Blankenberge blues is een spannend verhaal, doorspekt met milde, soms wat zwarte humor. De roman speelt zich af in een soort twilightzone: de kust zoals maar weinigen ze kennen, wanneer de zomer, de zon en de toeristen verdwenen zijn.

€ 22,99

Pieter Aspe

Sinds zijn thrillerdebuut in 1995 Het vierkant van de wraak was Pieter Aspe (1953-2021) in de Vlaamse thrillerwereld een vaste waarde die elk jaar voor twee spannende en sfeervolle thrillers garant stond, met in de hoofdrollen de bij momenten wat humeurige maar hyperintelligente hoofdcommissaris Pieter Van In, zijn uiterst beminnelijke assistent Guido Versavel en zijn charmante echtgenote substituut Hannelore Martens. De boeken van Aspe werden met succes verfilmd met acteurs Herbert Flack (Van In), Lucas Van den Eynde (Guido Versavel) en Francesca Vanthielen (Hannelore Martens). In april 2018 hield hij zijn eigen uitgeverij Aspe NV boven de doopvont en in het najaar van 2018 verscheen het eerste boek in de langverwachte nieuwe 10-delige reeks rond Pieter Van In. Die blijft helaas onafgewerkt. Uitgeverij Manteau denkt met groot respect en dankbaarheid terug aan de vruchtbare en plezierige samenwerking die een periode van 26 jaar beslaat. Pieter Aspe schonk ons 45 thrillers, 2 jeugdromans en drie novellen. Het verbindend element in al zijn proza is Aspes vakmanschap, zijn schrijfplezier, zijn typische soms licht ironische humor, zijn psychologisch inzicht en zijn scherp observatievermogen. Pieter Aspe is niet meer onder ons maar zijn boeken zullen ons blijvend aan hem herinneren. (foto © Aspe NV)

Koen Strobbe

Koen Strobbe werkt en woont in de Provence, waar hij vijftien jaar lang wijnbouwer was. Na zijn bestseller Kruis en munt schreef hij samen met Pieter Aspe het succesvolle Blankenberge blues. Hun eerste gedeelde pennenvrucht kwam bij verschijning meteen binnen op de eerste plaats in de boeken top tien. Met zijn Provence-thriller De wolf van Colombes keerde Strobbe terug naar zijn roots. Zijn nieuwste werk, De tragische eindes van Boris Basarache, verscheen in april 2018.

nieuws

‘Van In Episode 2’ van Pieter Aspe

Lees het hier

Copyright © 2024 Standaard Uitgeverij